Bend Nirvana dobio je sudski spor protiv Spensera Eldena, čija je fotografija na omotu njihovog albuma “Nevermind” iz 1991. godine.

Spenser Elden je tada, slikan kao naga četvoromesečna beba, bio na omotu “Nirvaninog” albuma, a tužbu je podneo zbog “dečje pornografije”.

Američki okružni sudija u Los Anđelesu, napomenuo je u odluci, da je Elden čekao dosta dugo da optuži “Nirvanu” za seksualnu eksploataciju, jer je prošlo 10 godina otkad je saznao za omot.

U ovom predmetu, optuženi su bili članovi muzičkog sastava Dejv Grol i Krist Novoselić, udovica nekadašnjeg pevača Kurta Kobejna, Kortni Lav, nekoliko izdavačkih kuća i fotograf Kirk Vedl.

“Nirvana” je za svoj album, odnosno za omot – koristila fotografiju koju je Vedl napravio 1991. godine na bazenu u Pasadeni u Kaliforniji, a na kojoj je Elden prikazan kako nag pliva prema novčanici od dolara probodenoj udicom.

“Dugotrajna nepravda koju je pretrpeo uključuje, ali nije ograničena samo na, ekstreman emotivni bol sa fizičkim manifestacijama, remećenje njegovog normalnog razvoja i obrazovnog napretka, gubitka poslova, troškova medicinskog i psihološkog lečenja…”, navodi se, između ostalog, u tužbi koju je podneo Elden.

Album Nevermind prodat je u više od 30 miliona primeraka.

KOMENTARIŠI