Novi predsednik KSS DANAS U POŽAREVCU – PREDRAG SAŠA DANILOVIĆ

Novi predsednik KSS DANAS U POŽAREVCU – PREDRAG SAŠA DANILOVIĆ

Proslavljeni reprezentativac i trofejni predsednik Partizana, Predrag Danilović, izabran je za novog predsednika Košarkaškog saveza Srbije.

Danilović je bio jedini kandidat na izbornoj skupštini i izabran je jednoglasno. Novi predsednik imenovao je za potpredsednike Bojana Raduna i Dušana Projovića, a potpredsedničke funkcije su zadržali Ana Joković i Igor Rakočević. 

Danilović je na tom mestu zamenio Dragana Đilasa, koji je krajem oktobra podneo ostavku nakon šest godina na toj funkciji, i koja je danas zvanično usvojena.

Počasni predsednik KSS Borislav Stanković uručio je Đilasu zlatnu značku u znak zahvalnosti za do sada učinjeno.

DANAS, 16. decembra u 18 časova, u Svečanim salonima gradskog zdanja, održaće se prijem, povodom obeležavanja 60 godina košarke u Požarevcu. Ovom prilikom biće uručene plakete i zahvalnice zaslužnima za razvoj ovog sporta u Požarevcu. Prijem će upriličiti predsednik Skupštine Grada Požarevca Bojan Ilić sa članovima gradskog veća uz prisustvo čelnika Košarkaškog saveza Srbije.

Predrag Danilović – Saša sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je 4 evropska prvenstva i srebrnu medalju na Olimpijskim igrama. Proglašen je za evropskog igrača godine 1995. i najboljeg igrača italijanskog prvenstva 1998.

foto: You Tube printscreen
foto: You Tube printscreen

Predrag Danilović je sa Vladom Divcem, Žarkom Paspaljem, Sašom Đorđevićem, Zoranom Savićem, Dejanom Bodirogom i Željkom Rebračom osnovao humanitarnu organizaciju Grupa 7. Bio je dugogodišnji predsednik KK Partizan, sa kojim je došao do velikog broja domaćih titula. Od 2016. godine je izabran na funkciju predsednika Košarkaškog saveza Srbije.

Posle samo jedne sezone u prvom timu, ondašnji selektor Dušan Ivković ga je pozvao reprezentaciju za Evropsko prvenstvo 1989. u Zagrebu, na kom je Jugoslavija lako došla do zlatne medalje. Zbog povrede je propustio Svetsko prvenstvo 1990. u Argentini, ali je na Evropskom prvenstvu 1991. u Rimu osvojio svoje drugo zlato. Nakon sankcija je osvojio Evropsko prvenstvo 1995. u Atini pobedom nad Litvanijom 96:90, nakon tri godine odsustvovanja sa međunarodne scene zbog sankcija. FIBA ga je 1995. proglasila za najboljeg košarkaša Evrope te godine.

Između dve sezone u NBA je sa reprezentacijom osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 1996. u Atlanti, a 1997. je osvojio zlato na Evropskom prvenstvu 1997. u Barseloni.

Zbog hirurškog zahvata na zglobu je propustio Svetsko prvenstvo 1998. u Atini. Avgusta iste godine je imenovan za jugoslovenskog ambasadora dobre volje. Bio je deo reprezentacije SR Jugoslavije sa kojom je osvojio bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu 1999. u Francuskoj. Danilović je 2000. godine je bio kapiten reprezentacije SR Jugoslavije na Olimpijskim igrama u Sidneju sa kojom je stigao do 6. mesta. Na kraju ove sezone, Danilović je prestao aktivno da se bavi košarkom.

KOMENTARIŠI