Sve češće se javljaju vlasnici mopeda koji ne mogu da prođu tehnički pregled zbog toga što nemaju potvrdu o maksimalnoj brzini, iako je MUP odložio ovu obavezu do 5. jula 2021. godine, piše sajt Polovni automobili.

Izvor: Polovni automobili; Autor: Dragan Romčević

Uprava saobraćajne policije dala je uputstvo pravnim licima koja se bave tehničkim pregledima u kojem je navedeno da mopedi mogu da prođu tehnički pregled bez potvrde o maksimalnoj brzini. Ponavljamo – reč je samo o odlaganju ove obaveze – do 5. jula 2021. godine.

Uprkos tome – mnogi vlasnici mopeda ne mogu da ih registruju zbog toga što im na tehničkom traže potvrdu o maksimalnoj brzini. Proverili smo stanje na terenu – u više gradova širom Srbije.

Na naše iznenađenje, na mnogim linijama tehničkih pregleda, čije smo osoblje kontaktirali, rekli su nam da bez potvrde o maksimalnoj brzini moped ne može da se registruje kao moped.

Stoga smo ponovo kontaktirali Sašu Lakića iz „Centra za tehnički pregled vozila“ i Slobodana Valdevita iz NATEP (Nacionalna asocijacija tehničkih pregleda), koji su nam potvrdili da do 5. jula 2021. godine mopedi mogu da prođu tehnički pregled i da se registruju kao mopedi (a ne kao motocikli) bez potvrde o maksimalnoj brzini.

Kontaktirali smo i MUP i dobili sledeći odgovor:

“Prilikom tehničkog pregleda vozila kojima je istekla važnost potvrde o registraciji vozila na motorni pogon (bicikli sa motorom) podaci se uzimaju iz priložene potvrde o registraciji vozila. Stranka na tehničkom pregledu nije dužna da ima potvrdu ovlašćenog predstavnika ili proizvođača vozila, niti račun o kupovini vozila.

U zavisnosti od tehničkih karakteristika vozila propisanih Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima i Pravilnikom o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, vozilo će biti okarakterisano kao moped ili motocikl.

Kada se radi o vozilu koje je bilo bicikl sa motorom prilikom tehničkog pregleda podatak o brzini vozila (koji je od značaja za određivanje vrste vozila) određuje se na osnovu do sada poznatih podataka, a ukoliko podaci o brzini nisu poznati upisuje se moped i tom prilikom se vlasnik, korisnik vozila obaveštava da će se od 2021. godine na tehničkom pregledu obavezno meriti brzina vozila.

Tehnička ispravnost vozila će se overiti samo u slučaju kada mopedi, odnosno motocikli ispunjavaju sve propisane uslove iz Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, odnosno ako poseduju sve propisane uređaje i opremu i ako su tehnički ispravni.”

Kome da se žale vlasnici mopeda ukoliko im na tehničkom traže potvrdu?

Možete da se žalite policijskoj upravi na čijoj se teritoriji nalazi tehnički pregled. Treba da podnesete žalbu – možete pisanim putem (lično ili poštom) ili u elektronskoj formi, e-mailom.

Naime, ako vlasnik traži da se izvrši tehnički pregled – na tehničkom pregledu mogu da odbiju da obave pregled, ali moraju vlasniku da daju Izveštaj o utvrđenom stanju vozila.

Tako kaže Član 29, Stav 8, “Pravilnika o tehničkom pregledu”:

“Vozila za koja je utvrđeno da ne ispunjavaju uslove iz st. 2-6. ovog člana moraju se evidentirati, a izdavanje Izveštaja o utvrđenom stanju vozila iz člana 41. stav 3. ovog pravilnika će se izvršiti kada stranka, odnosno lice koje je vozilo uputilo na kontrolni tehnički pregled, to zahteva. U propisane evidencije se mora uneti najmanje: identifikaciona (VIN) oznaka vozila ako se može utvrditi, registarska oznaka ako je vozilo registrovano i podaci o stranci ako stranka poseduje ličnu kartu ili drugi dokument na osnovu kojeg se može utvrditi identitet stranke, a u napomeni moraju biti navedeni razlozi zbog čega tehnički pregled vozila nije vršen ili nije izvršen u celosti”.

Takođe, ako se tehnički pregled obavi, ali uz probleme oko određivanja maksimalne brzine, vlasnik mopeda takođe treba taj dokument da dostavi MUP-u kao dokaz. Ne garantujemo da ćete na ovaj način rešiti problem.

Situacija je iz nama nepoznatih razloga prilično haotična. Stoga je najbolje da pre odlaska na tehnički telefonom potvrdite da vam neće tražiti potvrdu o maksimalnoj brzini.

KOMENTARIŠI