Obeležen Dan borbe protiv bele kuge u Požarevcu

Obeležen Dan borbe protiv bele kuge u Požarevcu

Povodom Dana borbe protiv bele kuge u svečanoj sali Gradske uprave Požarevac priređen je prijem za učesnike Međunarodne akademije o natalitetu, koja će biti održana sutra na Srebrnom jezeru.

Saša Stević, idejni tvorac ove manifestacije, kazao je da je ovogodišnja manifestacija zamišljena sa mnogo dece, ali je zbog koronavirusa otkazana.

,,Voleo bih da danas sa ovog mesta ode poziv i vapaj da naše društvo mora da se resetuje. Moramo da se vratimo tradicionalnim vrednostima, a pre svega odgovornost je na porodici, školi, crkvi, lokalnoj samoupravi i republičkim organima. Vratimo naše tradicionalne i društvene vrednosti koje su u ovom trenutku uništene kako bi deca što manje odlazila u inostranstvo i da bi se više rađala”, kazao je Stević.

Ovom prilikom prvi put je dodeljeno priznanje „Ima da nas ima“ – gradu Požarevcu. Nagradu je primio Dejan Krstić, član Gradskog veća grada Požarevca, koji je ovom prilikom istakao da je ovo izuzetna čast za sve:

„Ovo je pravi primer kako jedan grad i jedna organizacija mogu da doprinesu borbi protiv bele kuge. Mi želimo da damo sve od nas što je potrebno da se izborimo sa time i da u narednom periodu još više sarađujemo i da imamo još više dece u našem gradu i Srbiji.“

Daliborka Nestorović, potpredsednica Udruženja Pokret za decu ,,Tri plus” rekla je da je grad Požarevac uspeo da sinhronizuje ono što i jeste cilj Pokreta za decu „Tri plus“ – lokalne samouprave, porodice i privredne subjekte.

Danas, kako kaže Goran Nestorović član gradskog veća za obrzaovanje nije vreme za duge govore već za pohvale onima koji organizuju ovakve manifestacije.

Radoš Pejović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova poručio je ovom prilikom da mladi neće rađati decu ukoliko ne budu imali volje za životom:

„Zaista verujem u to da je došao pravi trenutak da Srbija bude jedno i da svim snagama damo sve od sebe da naša zemlja nastavi da se bori. Moj san je na korak od ostvarenja, a to je da porodica dođe u centar društvenih i političkih dešavanja i da bude uzor svima, zajedno sa pravim vrednostima.“

Sergej Česnokov, predsednik ruske organizacije ,,Za život”, rekao je da se ovo udruženje bori protiv abortusa i da je na taj način spašeno 14.000 dece, a da je cilj da dođu do nula abortusa, kao i da je sam vodio borbu za dobijanje potomstva i na to sa svojom suprugom čekao 11 godina.

Zatim je Saša Stević uručio prigodna priznanja svima koji su dali doprinos borbi protiv bele kuge, među kojima su nacionalni, regionalni i lokalni mediji, pojedinci i institucije.

KOMENTARIŠI