Obeležen Dan Gradske opštine Kostolac i koncert grupe Legende

Obeležen Dan Gradske opštine Kostolac i koncert grupe Legende

Sinoć je svečanom sednicom obeležen Dan Gradske Opštine Kostolac, koji od svog ustanovljenja broji već osmu godinu.

Ove godine, dan kasnije, okupili su se gosti Kostolca, kao i rukovodstva lokalnih samouprava da na svečanoj sednici proslave ovaj, pažnje vredan, jubilej. Pored povelja zaslužnima, program sednice sadržao je i obraćanje predsednika skupštine, Nenada Markovića, kao i predsednika Gradske Opštine Kostolac Ivana Savića koji je pozdravio sve goste i u kratkim crtama predstavio sve one značajne projekte koji su realizovani ali i one koji će u bliskoj budućnosti biti završeni na dobrobit svih meštana. Pored njih, prisutnima se obratio i gradonačelnik požarevca Bane Spasović koji je naveo odličnu saradnju koju Grad Požarevac ima sa kostolačkim rukovodstvom.

kostolac 3001 3
Gradonačelnik grada Požarevca Bane Spasović na svečanoj sednici povodom Dana gradske opštine Kostolac

– Oduvek sam se snažno protivio svim nagoveštajima i insinuacijama vezanim za rivalitet Požarevca i Kostolca. Timu svojih saradnika i meni, kao gradonačelniku Požarevca, saradnja sa predstavnicima kostolačke vlasti uveliko je olakšana zbog njihovog marljivog rada, stručnosti, i na kraju, ako hoćete, i zbog njihovih godina koje garantuju energiju koja je svima nama u Srbiji preko potrebna. Dragi prijatelji, molim vas da mi verujete da ovo govorim ne zbog povoda i mesta na kome se nalazim, ali zaista nemam nijednu dilemu kada kažem da je Kostolac pravi dragulj kada je reč o mestima koja su ljudi rado naseljavali a priroda obilato darivala. Čuveni Viminacijum, kao i naselja pre i posle njega, govore sama za sebe da je ovo mesto bilo kroz istoriju od velike važnosti po mnoge civilizacije. – naveo je između ostalog požarevački gradonačelnik.

Gostujući u kostolačkom “Stil” radiju, Ivan Savić, predsednik Gradske opštine Kostolac čestitao je građanima sedmi Dan optine Kostolac:kostolac 3001 8

„Ovo je vrlo važan praznik za sve nas, jer smo mi 29. januara 2010. godine osnovali Gradsku opštinu Kostolac. Samim osnivanjem Gradske opštine, nekako je krenuo da se razvija u boljem smeru sav društveni život na ovoj teritoriji i mislim da kako godine prolaze iz godine u godinu, opšti utisak je da se Gradska opština Kostolac formirala u jednu ozbiljnu instituciju, koja je vredna respekta i nas koji se trenutno nalazimo na ovim funkcijama i bavimo se tom problematikom, i samih građana koji, nadam se, vide da postoje pomaci na bolje. Čestitam naš zajednički praznik svima i želim da ova godina kao i sve naredne, budu uspešnije u odnosu na prethodne.“

Podsetimo, Kostolac je imao status opštine Požarevačkog sreza u periodu od 1949. godine, pa sve do 1956. godine. Posle ovog perioda, područje Kostolca ulazi u sastav Opštine Požarevac kao gradska mesna zajednica. Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije, donešenim 27. decembra 2007. godine, nekadašnja Opština Požarevac dobila je status grada, a za gradsku mesnu zajednicu Kostolac stvorena je mogućnost za osnivanje gradske opštine. Gradska Opština Kostolac definisana je 2009. godine, izmenama i dopunama statuta Grada Požarevca. U decembru iste godine organizovani su lokalni izbori za skupštinu Gradske Opštine Kostolac, koja je i konstituisana na svečanoj sednici skupštine Gradske Opštine Kostolac – 29. januara 2010. godine, tako da se ovaj datum slavi kao praznik Gradske Opštine Kostolac.

kostolac 3001 6

Građani seoskih mesnih zajednica na referendumu održanom 2009. godine, opredelili su se da žele da uđu u sastav Gradske Opštine Kostolac, tako da Gradska Opština Kostolac danas u svom sastavu ima četiri okolna sela, a to su: selo Kostolac, Ostrovo, Klenovnik i Petka.

kostolac 3001 7

Nakon sednice priređen je i koncert grupe “Legende” koji je bio besplatan za posetioce.

KOMENTARIŠI