Foto: Urban City // arhiva

Dan Gradske opštine Kostolac obeležen je po 9. put.

Povodom obeležavanja ovog dana, danas je uz poštovanje mera protiv koronavirusa održana svečana sednica Skupštine i dodeljene su povelje „Đorđe Vajfert“ najzaslužnijim pojedincima.

Priznanja su uručena Goranu Nestoroviću direktoru Tehničke škole sa Domom učenika „Nikola Tesla“  i Jeleni Đorđević, nastavniku muzičke kulture.

Među zvanicama bio je i gradonačelnik Požarevca, Saša Pavlović gradonačelnik Požarevca koji se obratio prisutnima koji je rekao da je jedna od najtežih godina iza nas i dodao: “Videli smo da nam je donela bolji Kostolac viđen kroz neke rezultate iz 2020. godine. Moram da napomenem da je teritorija Gradske opštine Kostolac svedok velikog  broja investicija koje se odvijaju koje se tiču i energetskog kompleksa, a to je izgradnja bloka „B3“ koji označava i nova radna mesta i koji će povećati energetski sistem. Vizija modernog Kostolca stavlja pred nas još mnogo poduhvata. Imajući to u vidu poručujem aktuelnom rukovodstvu i da pored dosadašnjih dostignuća nema vremena za spavanje na lovorikama kada znamo za kakve divne ljudi sve ovo radimo“, rekao je Pavlović i čestitao građanima Dan Gradske opštine Kostolac.

Podsetimo, Kostolac je imao status opštine Požarevačkog sreza u periodu od 1949. godine, pa sve do 1956. godine. Posle ovog perioda, područje Kostolca ulazi u sastav Opštine Požarevac kao gradska mesna zajednica. Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije, donesenim 27. decembra 2007. godine, nekadašnja Opština Požarevac dobila je status grada, a za gradsku mesnu zajednicu Kostolac stvorena je mogućnost za osnivanje gradske opštine.

KOSTOLAC, Foto: URBAN CITY

Opština Kostolac definisana je 2009. godine, izmenama i dopunama statuta Grada Požarevca.

U decembru iste godine organizovani su lokalni izbori za skupštinu Gradske Opštine Kostolac, koja je i konstituisana na svečanoj sednici skupštine Gradske Opštine Kostolac – 29. januara 2010. godine, tako da se ovaj datum slavi kao praznik Gradske Opštine Kostolac.

Građani seoskih mesnih zajednica na referendumu održanom 2009. godine, opredelili su se da žele da uđu u sastav Gradske Opštine Kostolac, tako da Gradska Opština Kostolac danas u svom sastavu ima četiri okolna sela, a to su: selo Kostolac, Ostrovo, Klenovnik i Petka.

Slike sa današnje svečanosti pogledajte OVDE.

KOMENTARIŠI