Objavljena cena nalepnice za trotinete

Objavljena cena nalepnice za trotinete

Foto: Unsplash / Okai Vehicles

Počela je registracija trotineta kako bi mogli da učestvuju u saobraćaju i trajaće do 15. juna. Izmenama zakona trotineti su prepoznati u zakonodavstvu i tako postali legalna vozila na putu. Trotineti su laka električna vozila, ali samo oni koji ispunjavaju uslove moći će da se koriste u saobraćaju i to uz propisanu nalepnicu. Za izdavanje nalepnice, između ostalog, biće potrebno da se uplatiti 2.060 dinara.

Poslednjim izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, uvedena su laka električna vozila koje predstavljaju motorno vozilo.

Trotineti, novina u saobraćaju, su vozila sa najmanje dva točka, sa mehaničkim upravljačem, bez mesta za sedenje, a čija trajna nominalna snaga elektromotora nije veća od 0,6 kW, čija najveća konstruktivna brzina ne prelazi 25 kilometara na i čija masa praznog vozila ne prelazi 35 kilograma.

Trotineti su izmenama Zakona prepoznati u saobraćaju

Samo trotineti koji ispunjavaju navedene uslove moći će da se koriste na propisan način u saobraćaju i to samo kada poseduju odgovarajuću propisanu nalepnicu.

Agencija za bezbednost saobraćaja navodi da se pod terminom laka električna vozila podrazumevaju isključivo trotineti sa po jednim točkom napred i nazad, bez mesta za sedenje i sa navedenim karakteristikama snage, mase i brzine.

Lakim električnim vozilima ne podrazumevaju se bilo kakvi monocikli, bicikli, mopedi, samobalansirajuća sredstva, skejtovi i slično, ističu iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Pravilnik, kako dobiti nalepnicu

Na osnovu odredaba Zakona, početkom prošlog meseca je donesen Pravilnik o načinu izdavanja, vođenja evidencija, izgledu i načinu postavljanja nalepnice za laka električna vozila koji je objavljen u Službenom glasniku RS broj 16/24.

U navedenom pravilniku objašnjena je procedura podnošenja zahteva za dobijanje nalepnice, dat je obrazac zahteva i način popunjavanja kao i spisak potrebne dokumentacije.

Dokumentacija se po pravilu dobija prilikom kupovine trotineta. Uz zahtev pored navedene tehničke dokumentacije, prilaže se očitana lična karta za fizička lica, odnosno dokaz o upisu u registar pravnih lica za pravna lica, izjava propisana pravilnikom, na propisanom obrascu i dokaz u uplaćenoj naknadi za izdavanje nalepnice u iznosu od 2.060,00 dinara, od čega cena usluge izdavanja nalepnice iznosi 1.560,00 dinara, dok cena obrasca nalepnice iznosi 500 dinara.

“Svi oni koji nemaju dokumentaciju treba da se obrate uvozncima, dilerima i distributerima od kojih su pribavili vozilo. Ukoliko nisu uspeli da pribave potrenu dokumentaciju formiran je kol centar i mejl adresa na koji građani mogu da se obrate sa dodatnim pitanjima”, kaže Milan Ilić iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Prijem i obrada zahteva, izdavanje i postavljanje nalepnice vrši se na mestima koja se nalaze u informaciji objavljenoj na zvaničnom internet sajtu Agencije za bezbednost saobraćaja www.abs.gov.rs, a koja obuhvata spisak od 80 gradova i opština, odnodno preko 150 predajnih mesta AMSS-a.

Agencija za bezbednost saobraćaja Apelujemo na sve vozače lakog električnog vozila da poštuju saobraćajne propise, da uvek koriste zaštitnu kacigu i nose svetloodbojni prsluk kada se kreću kolovozom.

KOMENTARIŠI