Foto: Urban City / B.P.

Odbor za dodeljivanje nagrada i povelja Grada Požarevca, doneo je odluku o dodeli nagrada u neto iznosu od 58.700 dinara i povelja Grada Požarevca. U nastavku pogledajte obrazloženje Grada Požarevca koje prenosimo u celosti.

POVELjE O NAGRADAMA:

1. Ivković Lepomir, glumac iz Beograda:
Lepomir Ivković je rođen u Beogradu 1959. godine. Glumu je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Milenka Maričića. Stalni je član Narodnog pozorišta od 1. septembra 1985. godine. Pored uloga u pozorištu ostvario je zapažene uloge i u televizijskim serijama, tumačeći uloge, od kojih su najpoznatije u Policajac sa Petlovog brda, Srećni ljudi, Budva na pjenu od mora i druge. Dobitnik je brojnih priznanja. Rado se odaziva mnogim projektima u kulturi Grada Požarevca, obzirom da potiče iz našeg kraja. Dao je značajan doprinos u kulturi.

2. Marković dr Aleksandar, lekar specijalista – hirurg iz Požarevca:
Rođen je 1963. godine u Požarevcu. Osnovnu školu i Gimnaziju završava u Požarevcu, a potom Medicinski fakultet i specijalizaciju opšte hirurgije u Beogradu. Čitav radni vek proveo je u Opštoj bolnici radeći predano kao hirurg i višegodišnji je šef Odeljenja hirurgije u Bolnici. Učesnik je brojnih domaćih i stranih kongresa i simpozijuma, gde je i sam izlagao svoje radove. Aktuelni je predsednik Podružnice Srpskog lekarskog društva u Požarevcu. Oženjen je i otac dvoje dece.

3. Smiljković Maja, sportistkinja iz Požarevca:
Maja Smiljković je prvi ženski planinar. Osvojila je mnoge vrhove u Srbiji, Grčkoj i Bugarskoj. 2021. godine osvojila je i Ararat u Turskoj, kao prvi ženski planinar iz Požarevca, koji je izveo ovaj poduhvat. Kao član UO Planinarskog kluba „Vukan“ organizovala je više humanitarnih i radnih akcija. Inače je zaposlena u Turističkoj organizaciji Grada Požarevca, gde radi u oblasti marketinga i promocije. Dala je značajan doprinos u oblasti sporta i promovisanju Grada Požarevca u sportu.

4. Stevanović Slaviša, trener iz Požarevca:
Rođen je u Osipaonici 1959. Završava Višu pedagošku školu u Beogradu za nastavnika fizičkog vaspitanja. Većinu radnog veća proveo je u Osnovnoj školi „Desanka Maksimović“ u Požarevcu. Godinama vodi školu odbojke u ovoj Školi. Brojni su uspesi njegovih odbojkaša, kao i osvojeni pehari. Vrh uspeha se desio 2021. godine, kada je njegova ekipa bila vicešampion sveta u odbojci. Mnogi odbojkaši koji igradu za reprezentaciju Srbije su njegovi učenici. Dao je veliki doprinos u oblasti sporta i promovisanju Grada Požarevca u sportu.

5. Hajrović Olivera, klinički psiholog iz Kostolca:
Rođena je u Požarevcu. Nakon Požarevačke gimnazije, završila je studije kliničke psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a potom na Medicinskom fakultetu specijalizira medicinsku psihologiju. Za njom je dugogodišnje iskustvo, od kojeg je krucijalni deo stečen u radu sa decom i mladima. Zaposlena na Psihijatrijskom odeljenju Opšte bolnice u Požarevcu, saradnik je Doma zdravlja „012“ a nalazi se i na listi sudskih veštaka Ministarstva pravde. Široj javnosti poznata po brojnim predavanjima, stručnim tekstovima, televizijskim i radio emisijama. Rukovodilac je „Psihološkog centra“ Kostolac i urednik časopisa „Glas mladih“ . Autor je knjige „Adolescenti – spoj nauke i prakse“. Autorski honorar od ove knjige poklonila je mladima , najhumanijim maturantima Osnovne škole „Jovan Cvijić“ u Kostolcu i najboljim piscima na rodoljubive teme iste škole. Ovim je tokom prošlog leta omogućeno njihovo učestovanje u četranestodnevnoj obrazovnoj eksurziji koju na ostrvu Krf realizuje časopis „Svetosavsko zvonce“ zvanično glasilo Srpske pravoslavne crkve za decu i mlade. Dala je veliki doprinos u oblasti psihologije, humanitarnog i drugim oblastima rada.

POVELjE:

1. Gradska organizacija Crvenog krsta u Požarevcu:
Pododbor Crvenog krsta u Požarevcu osnovan je 1876. godine nedugo posle osnivanja Crvenog krsta u Srbiji. Crveni krst u Požarevcu je od svog osnivanja učinio i čini mnogo kako za građane grada Požarevca tako i šire. Istorija Crvenog krsta u Požarevcu je dakle duga i burna kao i istorija grada Požarevca i države koja je u prethodnih sto trideset godina prolazila kroz mnogobrojne ratove, stradanja, glad, bedu,… Crveni krst se uvek nalazio tu da pomogne, ohrabri ljude i u doba najvećeg stradanja i patnje ali i da pomogne stanovništvu u stanju socijalne potrebe, unapredi svest o preventivnoj zdravstvenoj zaštiti stanovništva, podigne obrazovni nivo stanovništva (opismenjavanje stanovništva), organizuje akcije dobrovoljnog prikupljanja krvi, akcije borbe protiv alkoholizma, droge i drugih bolesti… Crveni krst Požarevca je od svog osnivanja delovao kao nezavisna, humanitarna, dobrovoljna organizacija koja ima položaj organizacije koja pomaže nadležnim državnim organima u humanitarnoj oblasti. Dala je veliki doprinos u oblasti socijalnog i humanitarnog rada u Požarevcu i šire.

2. Srpski atletski savez u Beogradu:
Srpski atletski savez, kao nacionalna atletska institucija, ima veoma uspešnu višegodišnju saradnju sa našim Gradom. Vrhunac te saradnje je dostignut donacijom Gradu projekta Atletskog stadiona na osnovu koga se stadion već gradi. Kada stadion bude završen očekuje se dalje unapređenje saradnje sa Savezom na organizaciji brojnih domaćih i međunarodnih sportskih atletskih događaja. Time su dali nemerljiv doprinos daljem razvoju sporta u Gradu Požarevcu.

 

KOMENTARIŠI