Od 1. juna se ukida overa zdravstvenih knjižica, KAZNA za pojedine opštine

Od 1. juna se ukida overa zdravstvenih knjižica, KAZNA za pojedine opštine

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić očekuje da će do 1. juna biti ukinuta overa zdravstvenih knjižica. Dodaje da su samo 63 opštine prebacile matične knjige u elektronski oblik i da će one koje su obavile manje od polovine posla biti kažnjene.

Ana Brnabić je rekla da državna uprava već ima podatke kao dokaz da li je građanin osiguran ili ne i da li je poslodavac platio zdravstveno osiguranje, te očekuje da overa zdravstvenih knjižica bude ukinuta.

“Sa uvođenjem sve većeg elektronskog servisa, staćemo na put maloj korupciji”, rekla je Brnabićeva posle sastanka sa predsednicom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope Gudrun Mosler Tornstrom u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

“To je korupcija kada vi dođete i neko vam traži 20, 30, 50 evra ili 100 evra da za vas prikupi podatke brže nego za nekog drugog. Elektronska uprava nam dozvoljava mnogo veću transparentnost, da imamo mnogo veći nadzor i uvid u to kako se vode postupci na lokalu i kako se tretiraju građani, što u ovom trenutku ne znamo”, istakla je Brnabićeva.

Dodala je da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave ostaje otvoreno za sve sugestije građana, te da je dala nalog kabinetu da se mora odgovoriti svima.

Od 145 lokalnih samouprava, samo su 63 prebacile matične knjige u elektronski oblik, izjavila je ministarka Ana Brnabić navodeći da će opštine koje su obavile manje od 50 odsto posla biti kažnjene.

“Imamo osam lokalnih samouprava koje su ispod 50 odsto, tu smo dali nalog da krene vanredni inspekcijski nadzor i da krene kažnjavanje, tako da očekujemo da će posle svih molbi, upozorenja i ponovo molbi uroditi plodom”, rekla je Brnabićeva.

Dodala je da je razočarana i frustrirana stavom nekih lokalnih samouprava prema poslu koji je važan za građane, a koji nije mogao da se završi sedam godina.

“Garantujem da ćemo to završiti u naredna tri meseca. Bez toga ne možemo da pustimo u punu implementaciju Zakon o opštem upravnom postupku”, rekla je ministarka i dodala da očekuje da će još dvadesetak opština i gradova do kraja januara završiti taj posao.

Na pitanje šta su opštine navele kao opravdanje, rekla je da lokalne samouprave u prve tri, četiri godine nisu ozbiljno shvatale taj posao, a zatim je došlo do pomeranja rokova.

 

KOMENTARIŠI