HAOS ZBOG NOVIH KNJIŽICA

HAOS ZBOG NOVIH KNJIŽICA

Stare zdravstvene knjižice treba zameniti novim elektronskim karticama do kraja godine, a uprkos mogućnosti zamene iz "fotelje", zabeležene su velike gužve u filijalama Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Za prvih 36 sati stiglo je preko 35.000 elektronskih zahteva za zamenu zdravstvenih knjižica za novu. Najviše zahteva predato je u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Upravo u ovim gradovima ogromne gužve zabeležene su u filijalama RFZO.

Nepoverljivost prema tehnologiji, to što ne znaju da koriste računar ili ga nemaju, razlozi su zbog koji su se naši građani zaputili u RFZO.

– Svesni smo da su građani navikli da svoje potrebe prema državi obavljaju na šalterima, ali Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave uz Direkciju za elektronsku upravu ovu naviku želi da promeni. Timovi će od ponedeljka, besplatno, ići po domovima za stare koji pripadaju GU Beograd i uz naše najstarije sugrađane predavati zahteve za izdavanje nove zdravstene knjižice – objasnio je Dušan Stojanović, direktor Direkcije za elektronsku upravu.

Od kada je pre dva dana puštena usluga zamena stare zdravstvene knjižice za novu elektronsku karticu, portal je u kratkim intervalima, ne dužim od 10 do 15 minuta, radio otežano i bilo je potrebno malo više vemena da se učita stranica.

– Taj dan na portal došlo je 19.000 novih korisnika. Poređenja radi za celu 2013. godinu smo imali 75.000 novih korisnika. Ukoliko popunjavanje zahteva dugo traje, onda može doći do problema sa popunjavanjem zahteva i usluga će biti obustavljena, pa je potrebno da korisnik potpuno izađe iz internet prozora, ponovo ga otvori i pokrene uslugu od samog početka – kaže Stojanović.

KOMENTARIŠI