Foto: Pixabay / ilustracija

Pod imenom “kafa” od 31. maja moći će da se prodaju samo proizvodi napravljeni isključivo od mlevenog zrna kafe, predviđeno je pravilnikom koji je usvojen pre godinu i po.

U međuvremenu su proizvođači mogli da poslovanje prilagode novim pravilima. Ako se kafa meša sa drugim sastojcima poput žitarica ili mahunarki to mora da bude jasno istaknuto na ambalaži.

Od 31. maja oznaku “kafa” moći će da nose samo proizvodi koji u sebi ne sadrže ni najmanji procenat dodataka poput ječma, leblebije, graška, soje, žira, cikorije…

Mešavine moraju da se označe kao “proizvod na bazi kafe”. Ako je u mešavini manje od 50 odsto kafe onda je to na primer “proizvod na bazi ječma, sa dodatkom kafe”.

U Srbiji postoji 460 proizvođača kafe. Među njima su i velike kompanije, ali i male lokalne pržionice. Svi su imali 18 meseci da poslovanje prilagode novim pravilima.

Pravilnik stupa na snagu poslednjeg majskog dana, ali to ne znači da u trgovinama od tada više neće biti mešavine mlevene kafe pod nazivom “kafa”, jer je predviđeno da sve što se zatekne u prometu do tog dana može da se prodaje do isteka roka trajanja.

KOMENTARIŠI