Foto: Pixabay // ilustracija

Putnici iz Srbije koji u Severnu Makedoniju dolaze automobilom od ponoći su na Graničnom prelazu „Tabanovce” počeli da dobijaju karticu sa 760 denara za plaćanje putarine u oba smera na autoputu „Prijateljstvo” od „Tabanovca” do „Bogorodice”, na granici Grčke.

„Posle ponoći 15. juna započela je podela ‘m-smart’ kartica srpskim turistima koji prelaze GP ‘Tabanovce’ i tranzitiraju po Koridoru 10. Te kartice deli Ministarstvo unutrašnjih poslova”, rečeno je agenciji Beta u Vladi Severne Makedonije.

Po odluci vlade, putnicima iz Srbije je namenjeno 200.000 „napunjenih” elektronskih „m-smart” kartica za plaćanje putarine u predstojećoj letnjoj sezoni, od 15. juna do 15. avgusta.

Pravo na korišćenje te kartice imaju svi državljani Srbije koji automobilom putuju po Severnoj Makedoniji po „Koridoru 10”, na kojem su naplatna mesta opremljene za korišćenje elektronskog sistema plaćanja.

Daje se se po jedna kartica po automobilu prilikom ulaska na Graničnom prelazu „Tabanovce”, što će kontrolisati Ministarstvu unutrašnjih poslova i Javno preduzeće za državne puteve.

Kartice ostaju u trajnom vlasništvu državljana Srbije koji će moće da ih dopunjavaju preko sistema „e-kard”, sa najmanje 300 denara, za sledeći ulazak u Severnu Makedoniju.

„Ovo je gest zahvalnosti Republici Srbiji i srpskim građanima koji su uvek dobrodošli da odmor provedu u Severnoj Makedoniji”, ističu u Vladi Severne Makedonije agenciji Beta.

Tih 200.000 „m-smart” kartica za elektronsko plaćanje putarine Vladu u Skoplju će, sa izradom i uplaćenom sumom, ukupno koštati 172 miliona denara (oko 2,8 miliona evra).

Procena o broju potrebnih kartica za srpske turiste u letnjoj sezoni napravljena je na osnovu podataka iz 2019. godine, kada je registrovan najveći broj stranih vozila koja su prošla kroz Severnu Makedoniju.

KOMENTARIŠI