Održana sednica Skupštine Regionalne privredne komore Braničevskog i Podunavskog okruga

Održana sednica Skupštine Regionalne privredne komore Braničevskog i Podunavskog okruga

Sednici je pored članova skupštine i predsednika RPK Tamare Ivković prisustvovao i gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović.

Gradonačelnik se upravo i prvi obratio skupu gde je predstavio šta je urađeno u prethodnom periodu i šta je u planu da se uradi ubuduće.On je istakao:

„U proteklom periodu Požarevac je poklonio veliku pažnju svom ekonomskom razvoju, koji je dugo godina bio zanemaren. Prvi rezultati su već vidljivi, a u narednom periodu očekujemo značajno ubrzanje ekonomskog razvoja grada. Da pomenem samo neke od rezultata: U poslednjih nekoliko godina grad je izgradio i infrastrukturno uredio Novu industrijsku zonu površine oko 9, 5 hektara, i kupio fabriku šećera površine oko 22 hektara i oko 40.000 m2 poslovnog prostora, koji takođe prilagođavamo potrebama investitora. Nastojaćemo da kupovinom ostalih pogona koji više ne rade kompletiramo čitavu staru industrijsku zonu.

Smatram da je za lokalne privrednike, odnosno mala i srednja preduzeća naročito pogodna Nova industrijska zona, koja je upravo namenjena otvaranju malih, porodičnih firmi, mada se namena može po potrebi menjati i prilagoditi potrebama većih investitora. Zona je potpuno infrastrukturno opremljena, nalazi se na kilometar od centra grada.

Želim da ovom prilikom još jednom podsetim privrednike da je Grad Požarevac jedan od retkih gradova koji je doneo Program lokalnog ekonomskog razvoja sa ciljem podsticanja ekonomskog razvoja Grada Požarevca i stvaranja povoljnijeg poslovnog okruženja. Za te potrebe ovo godine smo izdvojili 17 mliona dinara za dodelu različitih podsticaja privredi, kako bi se stvorili uslovi za osnivanje novih preduzeća, ojačavanja postojećih preduzeća, otvorila radna mesta, uvele nove tehnologije i inovacije i samim tim da se Grad pozicionira kao snažan privredni centar za investiranje, poslovanje i život… Grad je sa ovim napravio korak ka privrednicima, jer samo zajednički možemo unaprediti poslovnu klimu i ojačati privredni sektor koji je i osnovni pokretač ekonomskog razvoja. Svi privrednici koji imaju registrovano preduzeće na teritoriji grada su u mogućnosti da dobiju podsticaje. Kako je Javni poziv otvoren do utroška sredstava i nalazi se na sajtu Grada pozivam privredni sektor da iskoristi sredstva i olakša sebi poslovanje.

Do sada smo potpisali Ugovor o dodeli podsticaja sa firmom DIPROM doo Požarevac kojoj smo dodelili sredstva za nabavku opreme u vrednosti od 3.315.458,40 dinara koja će njihov proizvodni proces učiniti efikasnijim i kvalitetnijim. DIPROM je u obavezi da realizuje projekat u roku od tri godine od dodele podsticaja, da isti održi još tri godine, da uposli 21 lice do kraja 2021. godine i da dostignuti broj ukupno zaposlenih ne smanjuje u periodu od najmanje tri godine nakon realizacije projekta, kao i da novozaposlenim licima isplaćuje zaradu uvećanu za 20% od minimalno propisane zarade.

U narednim godinama nameravamo da Program lokalnog ekonomskog razvoja dodatno prilagođavamo potrebama privrednika te smo sada u saradnji sa Ministarstvom finanisija, Komisijom za kontrolu državne pomoći u procesu izrade trogodišnjeg programa kojim ćemo linearno podsticati meru privlačenja investitora u proizvodnom sektoru i sektoru usluga.

Ono što mogu da najavim je da će 21. novembra u Požarevcu otpočeti realizacija prve direktne strane investicije posle dužeg niza godina. Austrijska kompanija „Imofinanz“ otpočeće izgradnju ritejl parka Stop Šop, vrednost ove investicije iznosi oko 10 miliona evra. Prva faza podrazumeva 7.000 kvadrata površine ovog parka i trebalo bi da uposli oko 300 radnika. Poznato je da je Požarevac jedan od najvećih trgovinskih centara u Istočnoj Srbiji. Sa otvaranjem Stop šopa, naš položaj će se još više učvrstiti, kada je trgovina u pitanju. Pored poznatih trgovačkih brendova, u Stop šopu će mesta biti i za lokalne privrednike koji će imati prilike da u njemu prodaju svoje proizvode.

Od kada sam izabran za gradonačelnika zalažem se da Grad Požarevac ulaže u mlade, obrazovane ljude i zato želimo da pružimo punu podršku valorizaciji potencijala koja svima ide u korist i time približamo svet obrazovanja svetu rada.“

Spasović je još rekao da su u gradu velika ulaganja u infrastrukturu preko milijardu dinara ali i u školske objekte, lokalna samouprava i Kancelarija za javna ualganja Vlade Republike Srbije trenutno ulažu preko 200 miliona dinara.

KOMENTARIŠI