Foto: Urban City / B.P. ilustracija

Na imanju porodice Živković iz Ćirikovca održani su Dani polja ozimih strnih žita Poljoprivredne savetodavne stručne službe Požarevac.

Otvarajući ove tradicionalne susrete, pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević je naglasio da je cilj njihovog održavanja da se poljoprivredni proizvođači upoznaju sa ponašanjem posejanih sorti ozimih strnih žita na postojeće agroekološke uslove kao i primenjene agrotehničke mere. Posle nekih veoma loših dešavanja, ova današnja organizacija pokazuje da za PSSS Požarevac dolaze bolji dani i uz podršku Ministarstva poljoprivrede i lokalne samouprave, nadam se da će Služba u budućnosti raditi veoma dobro i vratiti onaj stari sjaj kada je bila jedna od najuspešnijih u zemlji, kazao je Bogićević.

Gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović je istakao da se ova manifestacija tradicionalno organizuje već tridesetak godina i prigodna je prilika da se poljoprivrednicima prikažu novine u struci i na šta treba posebno da obrate pažnju.

“Dan polja ozimih strnih žita je svake godine podržan od strane Grada, a razlog tome je što smo ovu manifestaciju, zajedno sa njenim stručnim delom, prepoznali kao važno oružje u borbi za pomoć poljoprivredi i poljoprivrednicima. Grad Požarevac je u 2020. godini za podsticaje u poljoprivredi isplatio oko 37 miliona dinara. Ugovore sa Gradom potpisalo je oko 270 poljoprivrednih proizvođača koji su dobili novčana sredstva za podizanje novih zasada u voćarstvu, subvencije za kupovinu opreme u pčelarstvu, poljoprivredne mehanizacije, kao i subvencionisanje kamata kredita. Tada je prvobitno bilo predviđeno izdvajanje 29 miliona dinara, ali su zbog iskazanih potreba poljoprivrednih proizvođača dodata sredstva, kako niko od poljoprivrednika koji ispunjava uslove ne bi bio odbijen. Prisustvo pomoćnika ministra Aleksandra Bogićevića, velikog broja selekcionih kuća i poljoprivrednih proizvođača govori nam da je poljoprivreda i dalje jedna od dominantnih oblasti ovog dela Srbije, kojoj će Grad Požarevac i u budućnosti pridavati veliku pažnju. Najvažnija spona sa proizvođačima svakako jeste i PSSS Požarevac i zato nam je njeno delovanje bitno, kao i svi programi koje ona organizuje, rekao je Pavlović”.

Direktor PSSS Požarevac Bojan Stević naglašava da ovakve manifestacije za primarni cilj imaju da pomognu proizvođačima da lakše odluče o odabiru semena i tehnologija koje će im omogućiti veće prinose.

“Najpre bih se zahvalio svima u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Požarevac na izuzetnim naporima da se u godini iza nas i dalje nađu na usluzi onima zbog kojih i postojimo. To govorim kao neko ko od skora ima čast da bude na čelu ovog kolektiva, koga pored posvećenosti krasi i izuzetna stručnost svih zaposlenih. Za ovo kratko vreme uspeo sam da se uverim u odličnu saradnju koju ova kuća ima sa resornim ministarstvom i lokalnim samoupravama u Braničevskom okrugu, kao i u njihovu nameru da svojim delovanjem podignu srpsku poljoprivredu na nivo koji ona zaslužuje”.

Fotografije pogledajte OVDE.

KOMENTARIŠI