Plan detaljne regulacije proizvodno-turističkog kompleksa Platani u Kučevu usvojen je, nakon javnog uvida, krajem septembra ove godine, a u novembru je predstavljen i na 26. Međunarodnom salonu urbanizma u Nišu.
Lokalna samouprava privodi kraju pripremu potrebne dokumentacije a, kako kaže Vladimir Stojanović, predsednik Skupštine opštine Kučevo, oglas za otuđenje zemljišta, koji bi praktično predstavljao poziv potencijalnom investitoru za gradnju ovog kompleksa, mogao bi da bude raspisan na proleće 2018, nakon sledeće sednice opštinskog veća.
Iz Odeljenja za urbanizam  navode da je opština otkupila zemljište od Ministarstva odbrane, na osnovu Master plana vojske, i da je urađena parcelacija bivšeg vojnog kompleksa, koja bi trebalo da bude kompletirana nakon novogodišnjih praznika.
Foto: Opština Kučevo

– Objekti Vojske koji postoje na području obuhvaćenom Planom detaljne regulacije bili bi u funkciji proizvodnje organske hrane, a Planom je predviđena i teretna obilaznica za kamione koji prevoze drvnu masu, čime bi se njihova ruta izmestila iz turističkog kompleksa – navode urbanisti.

Kako je eKapija već pisala, projekat turističko-proizvodnog kompleksa Platani sastoji se zapravo od četiri različita dela – otkup i prerada kozijeg i ovčijeg mleka i proizvodnja tvrdih sireva, zatim otkup i plasman meda, pokretanje uzgajanja kalifornijskih pastrmki i razvoj turizma. Zato je planirana i gradnja ugostiteljsko-turističkih sadržaja, između ostalog i vidikovca i žičare.

– Kompanija Ecotec Global Solution iz Kraljeva, koja je deo grupacije Ecotec sa sedištem u Dubaiju, i dalje je zainteresovana za ulaganje, ali tek očekujemo konkretne pregovore – objašnjava Vladimir Stojanović.

Ova firma potpisala je još u martu 2016. godine protokol o saradnji sa Opštinom Kučevo, sa namerom da ulaže u proizvodnju organske hrane, kao i u turističke sadržaje u okolini Kučeva.

KOMENTARIŠI