Opštine potpisale prvu Deklaraciju o unapređenju položaja Roma

Opštine potpisale prvu Deklaraciju o unapređenju položaja Roma

Od kada su osnovani pre nešto više od dve godine, mobilni timovi za inkluziju Roma su promenili nabolje živote mnogih, pružajući svakodnevnu pomoć na terenu – istakla je Suzana Paunović direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Paunović je u Smederevu, u sredu, 26. oktobra, otvorila konferenciju “Inkluzija Roma – izazovi i šanse na lokalnom nivou“ u okviru projekta “Ovde smo zajedno – Evropska podrška za inkluziju Roma“. Suzana Paunović je istakla da je Vlada posvećena pitanjima inkluzije Roma, čemu u prilog govore uspostavljeni institucionalni mehanizmi kojima se prati napredak u toj oblasti na nacionalnom i lokalnom nivou, kao i uspostavljena koordinacija u aktivnostima između Vlade, lokalnih samouprava, civilnog sektora i donatora.

Ovaj skup je bio prilika da se razmene dobre prakse u radu mobilnih timova na lokalnom nivou i podele dobra iskustva u rešavanju stambenih pitanja kroz 18 modela stambenog zbrinjava na kojima se radilo u prethodnom periodu. Govoreći o značaju uspostavljenih mobilnih timova Paunović je navela da bilo da se radi o pomoći pri obrazovanju dece, izdavanju zdravstvenih knjižica ili odgovorima na pitanja u vezi sa zaposlenjem, najvažnije je stalno prisustvo mobilnih timova na terenu i njihov rad na rešavanju problema. Rezultat tog napronog rada je da su moblilni timovi postali ključni resurs u svojim zajednicama i bitan mehanizam za realizaciju lokalnih i nacioanlnih ciljeva za inkluziju Roma, ocenila je Paunović.

Da ovaj koncept ima svoje mesto i perspektivu u budućnosti, potvrđuje činjenica da su na ovom skupu gradonačelnici 20 opština potpisati prvu Deklaraciju o unapređenju položaja Roma na lokalnom nivou, kao i to da je u okviru projekta izrađen vodič za osnivanje mobilnih timova koji treba da posluži drugim opštinama i gradovima.

U ime grada kragujevca, Deklaraciju je potpisao prof. dr Nedeljko Manojlović, član Gradskog veća za obrazovanje.

Novom Strategijom za uključivanje Roma i Romkinja za period od 2016. do 2025. koju je Vlada usvojila, stvoren je okvir da se aktivnosti sve više sprovode na lokalnom nivou što donosi nove obaveze lokalnim samoupravama, ali i prilike za napredak, razvoj i korišćenje svih potencijala koje romska zajednica ima.

Oskar Benedikt, zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, je istakao značaj usvojene Startegije za uključivanje Roma i Romkinja, navodeći da EU ostaje posvećena rešavanju ovog pitanja. Bendekt je naveo da je vrednost ovog projekta 4,8 miliona evra, a da se u narednom periodu očekuje dodatnih 20 miliona evra.

Prisutni su imali priliku da pogledaju kratku demonstraciju Baze podataka za praćenje mera o inkluziji Roma, kao i svojevrsnu izložbu urbanističkih planova naselja koje su opštine prepoznale kao prioritet.

Evropska podrška za inkluziju Roma je projekat vredan 4,8 miliona evra, projekat koji finansira Evropska unija i sprovodi Misija OEBS-a u Srbiji, obezbeđuje podršku institucijama Republike Srbije u poboljšanju položaja Roma u sledećim oblastima: pristup osnovnim pravima, građanskom učešću, tržištu rada, obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj zaštiti, adekvatnom stanovanju i kreiranju poslova.

Najvažniji partneri projekta su Kancelarija za ljudska i manjinska prava, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Stalna konferencija gradova i opština, NVO Praxis, Fond za obrazovanje Roma, Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Tim za socijalnu inkluziju i smanjenje siromaštva.

KOMENTARIŠI