Ostrovački bećarac održan po 14. put

Ostrovački bećarac održan po 14. put

Foto: Urban City / B.P. / ilustracija

U Ostrovu je za vikend održan 14. Ostrovaćki bećarac. U ovom mestu se pored takmičenja u bećarenju održalo i takmičenje u kuvanju riblje čorbe, utakmica u malom fudbalu, takmičenje u košarenju i prodajna izložba kolača.

Pored ovog takmičarskog dela publika je mogla da uživa u nastupima kulturno umetničkih društava iz Ostrova i Banata, ali zapažen nastup je imao GANIP sa tri svoje sekcije.

Manifestaciju je otvorio predsednik Skupštine Grada Požarevca Predrag Mijatović koji je istakao da manifestacija iz godine u godinu sve više raste: “Kada je jedno vojvođansko selo došlo u zagrljaj stiškog podneblja, svi smo puno dobili. Najpre sami meštani, ali i Gradska opština Kostolac, Grad Požarevac i čitav Braničevski okrug obogaćeni su za jednu vrednost kojom se ne mogu svi pohvaliti. Lepe i raskošne igre, šaljivi bećarci i duh Banata, siguran sam neće nam nedostajati večeras, kao što je to bio slučaj i svih prethodnih godina ovde u Ostrovu. Ovo je bila, a siguran sam da će i večeras biti, oaza odlične muzike, dobrog raspoloženja i humora koji je svojstven severu naše zemlje, a čiji je jedan njegov deo, kroz selo Ostrovo, prigrlio ravni Stig. Znate već da se Požarevac, a naročito Kostolac, ponose time što su mesta u kojima generacijama unazad lepo žive različite vere i nacije, koje svoje razlike shvataju i razumeju kao prednosti, a nikako mane. U slavu i na ponos te multikulturalnosti, negujemo manifestacije poput ove, koje ugađaju svim našim čulima i čine da se rado, svake godine u ovo doba, zajedno okupimo. Grad Požarevac će i ubuduće pomagati Ostrovaćki bećarac kao još jednu od manifestacija koja slavi život, dobre odnose među ljudima i pomalo zaboravljene zanate, recepte i narodne običaje.“

Bećarcu su prisustvovali gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović, Serdžo Krstanoski predsednik Gradske opštine Kostolac kao i članovi Gradskog veća Požarevca i Gradske opštine Kostolac.

KOMENTARIŠI