“Ostrvo mrtvih” u Požarevcu

  Foto: Zlatan Vukosavljević ©

  “Ostrvo mrtvih” je ideja za spomenik posvećen poginulim nemačkim vojnicima u Prvom svetskom ratu na području Požarevca.

  Spomenik je zamišljen da se postavi na Varoškom Brdu u Požarevcu, gde je “Nemačko vojno groblje” podignuto 1926. godine.

  Originalne nadgrobne ploče bez posmrtnih ostataka su premeštene 1946. godine po
  odluci novoformirane opštinske vlasti, u cilju promovisanja osvetničkih emocija.

  Ploče su iskorišćene za gradnju prometnog trotoara ispred glavne železničke
  stanice. Nakon teksta Petra Džadžića u knjizi Zapisi iz 1988. godine, tema nadgrobnih
  spomenika poginulih okupatorskih vojnika je ponovo postala aktuelna. Iste godine
  ploče su izvađene iz trotoara i misteriozno su nestale bez traga.

  Dugo me je proganjala sumorna misao da sam zajedno sa svojim sugrađanima
  godinama gazio po tim nadgrobnim kamenim ploćama kod železničke stanice. Ako smo
  bili akteri u jednom osvetničkom ritualu bez sopstvenog pristanka i znanja, potrebno
  je učiniti zaokret.

  “Ostrvo Mrtvih” je ideja da se na mestu na kome se jos nalaze posmrtni ostaci nemačkih vojnika postavi zajednički spomenik.

  Projekat je zamišljen da bude sastavljen od ostataka rashodovanih ratnih bunkera.
  Napušteni davno nakon velikih ratova, bunkeri su danas istorijski i arhitektonski
  simboli vremena u kome su predstavljali zaštitu od destrukcije konvencionalnog rata. Bunkeri su u prošlosti bili simboli sigurnosti za one koji su ih gradili i okupatorski simboli zastrašivanja za sve druge.

  Pomeranjem sa originalnih pozicija, gde su imali strateški značaj na lokaciju “Ostrvo
  Mrtvih”, bunkerima se dodeljuje nova uloga. Premeštanje oduzima bunkerima mitološku monstruoznost utvrđenja i dodeljuje im ulogu nemih posmatrača.

  Napušteni bunker/betonski monolit ima izgled sarkofaga i govori o ljudskoj konačnosti i traumi od okupacije. Simptomi ratnih trauma se mogu i moraju razrešiti.

  Prema Frojdu simptom je moguće razrešiti ako, polazeći od tog simptoma, možemo da
  nađemo put do sećanja na traumatični doživljaj.

  Ako smo prošli kroz strahote rata i pregazili granice humanosti, srušili utvrđenja, možemo li sakupiti ostatke tih utvrđenja i postaviti ih na platformu/binu i započeti razrešenje naših trauma.

  Tekst i foto: Zlatan Vukosavljević

  15 KOMENTARA

   • Ja sam 20 godina gazio po nadgrobnim plocama nemackih vojnika iz prvog svetskog rata i ne osecam se dobro povodom toga . Pitanje je da li ste vi gazili po tudjim grobovima i da li se osecate dobro povodom toga.

  1. Požarevac je već Ostrvo Mrtvih i to bez navodnica.To dobro zna i Zlatan.Ne treba nam monument da nas na to podseća !

   • Ako sam dobro razumeo , treba da se trudim da zaboravim da smo srusili necije groblje , i da mirno spavam . Da li ako negde neko stusi Srpskim vojnicima groblje , isto tako treba da se trudim da zaboravim i da mirno spavam.

  2. Ploče su izvađene, izvadite i posmrtne ostatke i uz lepu ceremoniju pošaljite Nemačkoj. Nek im tamo prave spomenike i groblja.

  3. Mnogo gluposti je bilo, jeste i biće u ovoj maloj kasabi na kraju sveta..šta ćete napisati na spomeniku tim ljudima..? POGINULI UZALUD..

   • Moj deda Slavko Vuksavljevic iz Burjana, deo Pozarevca iz vremena Obrenovica, je sa Srpskom vojskom presao Albaniju i ucestvovao u proboju Solunskog fronta i oslobodjenju Srbije . 1926 je sa distojanstvom i u viteskom duhu posmatra izgradnju Groblja poginulim Nemackim vojnicima , protiv kojih se borio . Ja sam se opredelio da budem uz Solunske borce a protiv onih koji ruse tudja groblja i lako zaboravljaju.

  4. Bravo Primuse,još i više bravo Mladene… Stvarno čudna odeja,ako neko misli da će ovakvim palamudjenjem da pokupi neku simpatiju u ,,trulom” delu ove mučene kugletine rekao bih da se vara… Ali ‘ajde neka probaju,reći će im: ,,E dobro,super ste vi,hajd’ sad idite”. Tako da Zlatko moj, mnogo si naivan…

   • Sjajna ideja , posto u Smederevu , Nisu , Beogradu i Leskovcu postoje spomenici i groblja Nemackim vojnicima i prvog svetsko rata , bilo bi najbolje da ih sve ispartimo na isti nacin o jednom trosku, i da sve lepo zaboravimo.

  5. Zanimljivo je kako savest odjednom proradi posle 30 i kusur godina. Verovatno se naslo nesto novca u gradskoj kasi ili mozda neka donacija……Sad se javnost priprema pricom o Frojdu i suocavanjem sa simptomima.
   Inace Zlatane moram da te ispravim. Postojala su groblja Nemackih vojnika iz I svetskog rata,koje su uglavnom sagradili Nemci.Ne postoje vise osim u Beogradu.Svi ti spomenici su sruseni nakon drugog svetskog rata i monstruoznish zlocina nemackih okupatora. Ostali su samo posmrtni ostaci. Tako da jeste najbolje da uz duzne pocasti te ostatke vratimo Nemackoj naciji. Da mogu da ih dostojanstveno sahrane, sagrade spomenike i u skladu sa Frojdom, suoce se sa svojim simptomima.

   • Mladene , prvo da se zahvalim na interesovanju vasem i ostalih koji su komentarisali do sada . Ova ideja je trenutno bez ikakve novcane podrske. Dugo sam radio na projektu i mislim da govori o necemu pre dolaska nacista na vlast. Poznato je da su nacisti poplocavali ulice jevrejskim plocama sa grobova. jeziva greska nasih vlasti iz 1946 me je proganjala godinama kao i Petra Dzadzica. Mislim da projekat izgledom ne velica ni jednu od okupacionih armija is ima kriticki ugao gledanja na geopoliticke ideje koje su bile prisutne u nemackoj izmedju dva rata.

    • Povodom Frojda i sucavanja sa simptomima , mislim da se Nemacka od kraja Drugog Svetskog rata do danas suocava sa simptomima, Sagradjeni su spomenici jevrejima i obnovljeni sruseni spomenici komunistima , pa zato mislim da sa Ostrvon mrtvih mozem i mi Gradjani Pozarevca i Srbije da otpocnemo suocavanje sa nasim simptomima. Ako se postavlja pitanje zasto Frojd danas , mislim da je predlog Slavoja Zizeka da je povratak Frojdu i psihoanaluzi danas potreban vise nego ikada.

  KOMENTARIŠI