Svečano otvaranje sajma počelo je programom “Četiri zemlje jedan jezik” u 18 sati a posetioci su imali priliku da se upoznaju sa 1.000 knjiga savremenih autora nemačkog govornog područja.

Otvaranju u Hali 2 Beogradskog sajma prisustvovao je veliki broj građana i posetilaca te manifestacije.

Kapije Beogradskog sajma zvanično su za posetioce otvoreno od 10 časova, a ljubiteljima pisane reči će se do 29. oktobra, pod sloganom “Ključ je u knjigama”, predstaviti blizu 500 izlagača iz Srbije i inostranstva.

Dobitnica Nobelove nagrade za književnost Herta Miler održaće predavanje u ponedeljak u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, a gosti sajma biće i Marsel Bajer, Vladimir Kaminer, Jan Vagner, Folker Kučer, Ingo Šulce, Arno Kameniš, Dana Grigorča, Melinda Nađ Abonji, Jonas Lišer, Tereza Preauer, Valentin Grebner, Luc Ratenov i Katrin Regla.

Ambasadori Nemačke, Austrije i Švajcarske Aksel Ditman, Johanes Ajgner i Filip Ge, kao i princ Stefan od Lihtenštajna će u ponedeljak u okviru progama “Neobična geografija” zajedno sa piscem i bivšim ambasadorom Srbije u Beču Draganom Velikićem predstaviti svoje zemlje i kulturu.

Kroz različite programe Sajam će obeležiti i 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog, 250 godina od rođenja Filipa Višnjića, 125 Ive Andrića, 150 godina od smrti Šarla Bodlera, vek od smrti Vladislava Petkovića Disa i Milutina Bojića, 170 godina Njegoševog “Gorskog vijenca”, 50 godina od izdavanja romana “Sto godina samoće” Gabrijela Garsije Markesa i romana “Derviš i smrt” Meše Selimovića.

Kao i svake godine Školski dan je u četvrtak, 26. oktobra, a porodični dani su 23. i 24. oktobra.

Cena pojedinačnih ulaznica je 250 dinara, a za grupne posete 150 dinara.

KOMENTARIŠI