Patrijarh Porfirije stigao u Pećku patrijaršiju

Patrijarh Porfirije stigao u Pećku patrijaršiju

Foto: YT screenshot / B.B.

Patrijarh srpski Porfirije stigao je u sedište Srpske pravoslavne crkve – Pećku patrijaršiju, u okviru posete svetinjama na KiM, gde bi trebalo da, zajedno sa srpskim narodom, proslavi Božić.

“Blagodaran sam Gospodu Bogu, Svetom ocu Savi i svim svetima iz roda našega što su me udostojili da ponovo ugledam lepotu Pećke Patrijaršije i ikonu Pećke Krasnice. Ako Bog da, ovih dana posetiću naše divne svetinje i manastire na Kosovu i Metohiji i dočekati praznik Rođenje Gospoda Isusa Hrista-Božić”, naveo je partijarh na svom nalogu na Instagramu.

Patrijarha je u Pećkoj Patrijaršiji dočekala igumanija Haritina, zajedno sa monahinjama, kao i bratstvo manastira Visoki Dečani, na čelu sa igumanom Savom Janjićem.

Dočeku patrijarha prisustvovao je i paroh pećki otac Dragan i paroh iz Goraždevca otac Nenad.

Patrijarh je danas započeo posetu Kosovu i Metohiji.

Zajedno sa patrijarhom otputovali su na KiM i vikarni vladika hvostanski Aleksej, vikarni episkop novobrdski Ilarion, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije, arhimandrit Danilo i rektor Bogoslovije “Svetog Save” u Beogradu protođakon Radomir Vrućinić i profesor Bogoslovskog fakulteta u Beogradu protođakon Dragan Radić.

Patrijarh Porfirije je poslednji put bio u Pećkoj patrijaršiji na Vidovdan 2023. godine, gde je služio prazničnu liturgiju.

KOMENTARIŠI