Foto: B.P.

Danas, 18. juna 2019. godine počeo je transport Odlagača PA 200/2000 (kapaciteta 8500 m3/h) sa Montažnog placa PK “Drmno” na radnu poziciju na kopu.

Foto: B.P.

Da podsetimo, ovo je jedan od projekata Kostolac B3 (Faza II Sekcija II) – Nabavka BTO sistema za PK „Drmno“ JP „Elektroprivreda Srbije” Ogranak TE-KO Kostolac.

Pored generalnog direktora EPS-a Milorada Grčića sa saradnicima današnjem priosustvovali su ministar Energetike Aleksandar Antić kao i izvodjači radova na ovom projektu CMEC sa podizovadjačima i isporučiocima opreme.

Odlagač PA 200/2000, Foto: B.P.

Milorad Grčić, v.d. direktora JP EPS Beograd rekao je da će novi rudarski sistem povećati proizvodnju uglja sa 9 na 12 miliona tona na nivou jedne godine. “Ukupan projekat ovog odlagača je vredan preko 18,9 miliona dolara, ukupno je težak 1.500 tona, na kojih se dodaje još 150 tona koliko je težak klizni voz”.

Foto: B.P.

On se priključuje na transporter čija je traka široka 2 metra. Njegova ukupna dužina je 135 metara, a dubinska kota na kojoj može da radi je 50 metara, što ga čini najmodernijim i koji će ostati i za buduće generacije”, rekao je između ostalog Grčić. Grčić se ovom prilikom zahvalio svima koji su učestvovali na ovom projektu.

Direktor ogranka kineskog CMEK-a Ren Kailong rekao je da je pre 3 meseca uspešno odavde krenuo tansport bagera, a da je danas krenuo odlagač, što označava da projekat napreduje. Kailong je najavio da će celokupan projekat biti završen na vreme.

Foto: B.P.

Ivica Karadžić ispred kompanije FL Smidth rekao je da će odlagač zajedno sa bagerom će dugoročno osigurati sigurnu i modernu proizvodnju uglja za potrebu termoelektrane.

Foto: B.P.

“Realizacija ovog odlagača predstavlja izraz želje EPS-a za optimalnom rudarskom opremom, usklađen sa dugoročnim potrebama za energijom u Srbiji”, rekao je Karadžić i dodao da će se nada da će se ova saradnja nastaviti i u budućnosti i ujedno zahvalio svima koji su učestvovali u ovom projektu.

Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike rekao je da je ovo značajan segment u realizaciji planova za TE-KO Kostolac, ali i za ceo EPS.

Aleksandar Antić na montažnom placu, Foto: B.P.

Antić je podsetio da je druga faza projekta Kostolac vredna 715 miliona dolara koja prvenstveno sadrži izgradnju novog bloka Kostolac B3, ali i izuzetno važnog segmenta vezanog za povećanje proizvodnje uglja u Drmnu sa 9 na 12 miliona tona godišnje i izgradnju novog 6. BTO sistema koji će obezbediti ugalj za novi blok Kostolac B3. Ministar je ovom prilikom podsetio takođe da je krajem marta sa Montažnog placa PK Drmno krenuo novi bager koji je danas otkopao prve količine zemlje u svom probnom radu.

KOMENTARIŠI