Počeo transport trafoa u Termoelektranu „Kostolac B“

Počeo transport trafoa u Termoelektranu „Kostolac B“

Danas je sa Železničke stanice „Stig“, u blizini Bratinca, počeo transport blok transformatora do Termoelektrane „Kostolac B“. Remont ovog transformatora u Fabrici „Komel transformator“ iz Ripnja, počeo je u julu 2016, kada je demontiran i transportovan u fabriku, a završen je u decembru prošle godine.

– Zbog vremenskih uslova ovaj transport nije bio moguć i zato ga radimo sada, kada su se poboljšali vremenski uslovi. Ovaj blok transformator je proizveden u Fabrici „Rade Končar“ 1986. i Termoelektrani „Kostolac B“ je bio konstantno u upotrebi do 2014. godine. Njegova snaga je 410 MVA, a transport je specifičan jer je težina skoro 350 tona, a u ovaj trafo staje i više od 62 tone transformatorskog ulja, rekao je Nenad Marković, direktor za proizvodnju električne energije „TE – KO Kostolac“. – Sevisiranjem ovog trafoa povećaćemo pouzdanost blokova u Termoelektrani „Kostolac B“, što je veoma značajno za kostolački ogranak EPS-a. On će biti u rezervi, što nam omogućava nesmetan i lagodniji dalji rad termo postrojenja. Iza nas je rekordna proizvodna godina, a upravo servisiranje ovog trafoa povećaće nam pouzdanost i sigurnost u radu i omogućiti nam da se i dalje držimo dosadašnjih visokih standarda u radu, istakao je Marković.

Transformator će se transportovati danas i sutra, a transport prati  Đorđe Dugić, inženjer za visoki napon u Termoelektrani „Kostolac B“:

Danas ćemo vučnim vozom transformator prevesti osam kilometara. U nedelju rano ujutro će krenuti kroz Bradarac, a zatim i kroz sela Maljurevac i Drmno, sve dok ga ne dovezemo u Termoelektranu „Kostolac B“. Transport ovog blok transformatora, čija je masa oko 285 tona, dužina 9,5 metara, širina sa nastavcima oko pet metara, je specifičan, a za ovaj posao je angažovano beogradsko Preduzeće „Bora Kečić – specijalni transporti“.

KOMENTARIŠI