Počinje Nedelja prevencije povreda u saobraćaju

Počinje Nedelja prevencije povreda u saobraćaju

Foto: Urban City // B.P.

Nedelja prevencije povreda u saobraćaju obeležava se širom sveta poslednje nedelje u aprilu, a iz Agencije za bezbednost saobraćaja navode da u Srbiji u saobraćajnim nezgodama godišnje strada više od 500 lica, dok više od 3.000 lica pretrpi lake, a više od 19.000 lica teške telesne povrede.

Pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije Mirko Koković kaže za Tanjug da se od danas do 28. aprila obeležava nedelja prevencije povreda u saobraćaju, sa ciljem skretanja pažnje na posledice saobraćajnih nezgoda koje razaraju društvo, ali pre svega pojedince i njihove porodice, bilo da su izazvali saobraćajne nezgode ili su žrtve nepropisnog ili nasilničkog ponašanja drugih učesnika u saobraćaju.

„Ljudski faktor u sadejstvu sa ostalim faktorima (put i vozilo) uticao je na nastanak 96 posto saobraćajnih nezgoda. Prekoračenje brzine, nepravilno sagledavanje saobraćajne situacije i vožnja pod uticajem alkohola su vodeći faktori nastanka saobraćajnih nezgoda”, kaže Koković.

Navodi da skoro polovinu poginulih lica u saobraćaju čine pešaci i to oko 26 odsto, biciklisti oko 10 odsto i vozači motorizovanih dvotočkaša oko 9 odsto.

“Agencija za bezbednost saobraćaja apeluje na sve građane da rešenje bezbednosti saobraćaja kreće pre svega od pojedinca, odnosno da svojim odgovornim ponašanjem i poštovanjem saobraćajnih propisa mogu dati direktan doprinos smanjenju saobraćajnih nezgoda, kao i posledica istih”, rekao je Koković.

Naveo je da je poslednjim izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima uvedena definicija lakog električnog vozila koje predstavlja motorno vozilo sa najmanje dva točka, sa mehaničkim upravljačem, bez mesta za sedenje, čija trajna nominalna snaga elektromotora nije veća od 0,6 kW, čija najveća konstruktivna brzina ne prelazi 25 kilometara na sat i čija masa praznog vozila ne prelazi 35 kilograma.

„To je kategorija ranjivih učesnika u saobraćaju, pored pomenutih pešaka, biciklista i motorizovanih dvotočkaša”, rekao je Koković.

Prema njegovim rečima, zakonom je propisano da vozač sme da upravlja lakim električnim vozilom u saobraćaju na putu ukoliko je na vozilu postavljena nalepnica koju izdaje Agencija, iz koje se može utvrditi snaga elektromotora, konstruktivna brzina i masa praznog vozila.

„Važno je napomenuti da se pod terminom laka električna vozila podrazumevaju isključivo trotineti sa po jednim točkom napred i nazad, bez mesta za sedenje i sa navedenim karakteristikama snage, mase i brzine, dok se ne podrazumevaju bilo kakvi monocikli, bicikli, mopedi, samobalansirajuća sredstva, skejtovi i slično”, rekao je Koković.

Navodi da je na osnovu odredaba Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, 01. marta 2024. godine donesen Pravilnik o načinu izdavanja, vođenja evidencija, izgledu i načinu postavljanja nalepnice za laka električna vozila koji je objavljen u Službenom glasniku RS broj 16/24.

Njegova primena počela je 05. aprila, a nakon 15. juna ove godine, u saobraćaju na putu mogu učestvovati samo laka električna vozila na kojima je postavljena nalepnica u skladu sa odredbama ovog Pravilnika, ističe Koković.

„Imalac lakog električnog vozila popunjava i podnosi zahtev za izdavanje nalepnice na propisanim obrascima i predajnim mestima sa liste koja je objavljena na zvaničnom sajtu Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije – samo u Beogradu 19 lokacija, ukupno 152 lokacije u 80 lokalnih samouprava. Nalepnica je trajna, odnosno ne zahteva godišnje obnavljanje”, rekao je Koković.

Dodaje da se, u slučaju oštećenja ili uništenja nalepnice, na zahtev imaoca lakog električnog vozila, može izdati nova nalepnica.

Samo izdavanje nalepnice i postavljanje nalepnice traje od 15 do 30 minuta.

Sve dodatne informacije o načinu podnošenja zahteva, potrebnoj dokumentaciji i detaljnijoj informaciji o predajnim mestima mogu se dobiti putem imejla trotineti@amš-cmv.co.rs, kao i putem kol centra AMSS na broj 1987.

„Za sada smo zadovoljni odzivom vlasnika trotineta koji žele da dobiju evidencionu nalepnicu i propisno učestvuju u saobraćaju”, rekao je Koković.

On je, s obzirom na broj lakih električnih vozila u Srbiji, kojih ima samo aktivnih više od 100.000, apelovao na vlasnike trotineta da ne čekaju 15. jun, već da blagovremeno predaju zahtev za nalepnicu i propisno učestvuju saobraćaju.

KOMENTARIŠI