Počinju 52. Homoljski motivi /PROGRAM/

Počinju 52. Homoljski motivi /PROGRAM/

Ove, 2019. godine, ”Homoljski motivi” se održavaju od 28. maja do 01. juna. Tradicionalno, subota je centralni dan manifestacije (01.jun).

“Homoljski motivi” su najpoznatija turističko-kulturna manifestacija u opštini Kučevo, koja je odavno dobila republički značaj. Ova jedinstvena smotra izvornog narodnog stvaralaštva istočne Srbije se neprekidno održava od 1968. godine i predstavlja jednu od najstarijih manifestacija te vrste u Srbiji. Značaj i kvalitet manifestacije dokazuju i dobijena prestižna priznanja – ,,Vukova nagrada’’ i ,,Turistički cvet Srbije’’. Po ugledu na ‘’Homoljske motive’’ u Srbiji su kasnije nicali brojni sabori i smotre, ali je Smotra u Kučevu ipak zadržala primat. To je smotra tradicije, običaja i kulture, koja se na ovim prostorima vekovima čuva i neguje.

Centralni deo manifestacije održava se uvek u subotu sa programom koji obuhvata:

prodajna izložba homoljskog sira i meda,
,,Zlatne ruke’’- izložba tradicionalnih narodnih jela,
bazar starih zanata,
demonstracija starog načina ispiranja zlata na Peku,
defile učesnika Smotre ulicama Kučeva,
nastup narodnih umetnika, grupa i solista,
predstavljanje Mis Jorgovana,
koncert popularnih estradnih ličnosti
U subotu, centralnog dana Smotre biće uključeni i dodatni sadržaji, od kojih su neki predstavljeni i prošle godine:

izložba ,,Seoska dvorišta” – predstavljanje mesnih zajednica,
koncert ,,Dečje narodno stvaralaštvo”
uručenje nagrada u takmičenju Najlepše dvorište i terasa Kučeva
predstavljanje Mis Jorgovana
Tokom čitave manifestacije održavaju se koncerti, izložbe i drugi prigodni programi.

,,Homoljski motivi’’ predstavljaju manifestaciju koja je od presudnog značaja za razvoj kulturno-manifestacionog turizma u opštini Kučevo. Osim zabavno-trgovačkog karaktera, koji po svemu podseća na tradicionalna narodna okupljanja proteklih vremena, ova manifestacija na kojoj nastupa blizu 1000 učesnika, ima i veoma osmišljen sadržaj. Ona obuhvata izvođenje narodnih pesama i igara, izložbu radova domaće radinosti, takmičenje u spremanju narodnih jela homoljskog kraja, izbor najlepše čobanice, izložbu poljoprivrednih proizvoda, nastupe poznatih estradnih umetnika… Na ovoj manifestaciji se prikazuju izvanredni oblici narodne muzičke tradicije: vedre i temperamentne vlaške igre, ali i mirne i raspevane melodije, ritualne igre i pesme vezane za praktičan život i svakodnevne potrebe, posebno oblikovani narodni instrumenti, i sve to zajedno utkano je u narodne običaje, nošnju, ambijent…

”Homoljski motivi’’ su sačuvali od zaborava drevne narodne igre kao što su ,,Šokrc”, ,,Stara Vlajna”, ,,Prepišor”, pesme: ,,Zelen ora pao na oranje’’, ,,Igrali se konji vrani’’, ,,Aj Marija lapadure’’, ,,Of ljana mja’’, drevne instrumente kao što su bušin, dudurejš, gajde, drombolje…’’Homoljski motivi’’ su sačuvali od zaborava i predivne narodne nošnje: zobun, tkanice, čarape, suknje, šukure, kecelje, prsluke, marame i ogromne homoljske šubare.

Foto: Opština Kučevo

KOMENTARIŠI