Foto: Urban City / B.P.

U Srbiji se danas obeležava Dan rudara, ustanovljen u znak sećanja na 6. avgust 1903. godine kada su se rudari Senjskog rudnika kod Despotovca štrajkom izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega, za bolji položaj rudara i skraćenje radnog vremena.

Vence su na Majdanu u Starom Kostolcu položili predstavnici ogranka TE – KO Kostolac, Gradske opštine Kostolac, Grada Požarevca, Sindikata termoelektrana i kopova Kostolac.

Venac je na spomen obeležju rudarima u Starom Kostolcu položila i delegacija Sindikata Termoelektrana Kostolac na čelu sa Dušanom Bakićem predsednikom.

Foto: Energija Kostolac

Pritom su čestitali rudarima i građanima Kostolca Dan rudara sa željom da ostanu svi čvrsto na zajedničkom putu za obezbedjenje boljih uslova rada, dugotrajnu egzistenciju radnika i njihovih porodica.

Foto: Urban City / B.P.

Sve je počelo podzemnom eksploatacijom uglja pre 151 godinu, gde je započeta istorija rudarstva u Starom Kostolcu.

Foto: Urban City / B.P.

Prisutnima se ovom prilikom obratio Veselin Bulatović, direktor za proizvodnju uglja TE-KO Kostolac koji je izneo interesantan podatak da je prva sijalica u Beogradu zasijala od uglja iz Starog Kostolca. Bulatović je između ostalog rekao i da se proizvodnja uglja odvija 120 metara ispod zemlje, a da se transportnim trakama vozi 13km za TE-KO A i B.

VESELIN BULATOVIĆ, Foto: Urban City / B.P.

Bulatović je podsetio da je baš na Majdanu 1870. godine počela proizvodnja uglja, ravno pre 151 godine. Proizvodnja otkrivke na PK Drmno počela je 1984, godine, a uglja 1987. godine na dubini od 120 metara. Bulatović je podsetio i da se na teritoriji Dubravice, Brežana i Batovca nalaze značajne količine uglja (350 miliona tona), kao i da su prethodnih godina vršena istraživanja.

Foto: Urban City / B.P.

Ispred Grada Požarevca, prisutnima se obratio gradonačelnik Saša Pavlović koji je između ostalog rekao da pre kostolačkog rudnika, u tadašnjoj Srbiji, bio otvoren samo Senjski rudnik i da od početka eksploatacije uglja na ovom prostoru prošle godine navršilo tačno 150 godina.

SAŠA PAVLOVIĆ, Foto: Urban City / B.P.

“Kada to uzmemo u obzir, siguran sam da ni najprecizniji statističari ne bi uspeli da izračunaju koliko je dece i porodica othranjeno u Kostolcu i okolini zahvaljujući uglju. Samo oni koji su taj hleb jeli i oni koji ga jedu i danas znaju koliko ima kora i koliko je težak. Uprkos napretku i razvoju mehanizacije, prisustvo čoveka na najodgovornijim mestima eksploatacije uglja uvek će biti nezamenljivo. Uslovi rada na tim mestima mogu se ublažiti, ali kiša, vetar, sneg i vrućina uvek će biti prisutni kao protivnici.

Foto: Urban City / B.P.

Ipak, ta borba za proizvodnju električne i toplotne energije, pokretača modernog društva, nikada ne sme stati. Zato sa ovog mesta mogu da kažem da mnogi građani koji u svojim domovima pritisnu prekidač za svetlo ne mogu da zamisle šta tom tako jednostavnom potezu zapravo prethodi. Ne mogu ni da zamisle koliko je vaše muke i danonoćnog rada potrebno da bi se pokrenula bilo koja mašina ili aparat koji oni svakodnevno koriste. Zato koristim i ovu priliku kao gradonačelnik, kao što sam koristio i svaku prethodnu kao Kostolčanin da vam kažem hvala. Želim da se zahvalim i menadžmentu čija je odgovornost zbog svega navedenog nemerljiva, kako za proizvodnju uglja I električne energije tako i za sudbine svojih radnika koje su im date na poverenje. Srećan 6. avgust Dan rudara i želim svim zaposlenima svakog dana bezbedan povratak kući, puno lične i porodične sreće”, zaključio je svoje obraćanje na Majdanu u Starom Kostolcu Pavlović.

KOMENTARIŠI