Policija najavila novu akciju kontrole u saobraćaju

Policija najavila novu akciju kontrole u saobraćaju

Foto: Urban City / B.P.

Prethodnih dana u Republici Srbiji se dogodio veći broj teških saobraćajnih nezgoda u kojima su stradali pešaci prilikom prelaska kolovoza na obeleženom pešačkom prelazu.

S obzirom da je period godine kada je trajanje obdanice znatno kraće, česta je pojava magle i smanjena vidljivost, MUP apeluje na vozače da kada se približavaju obeleženom pešačkom prelazu upravljaju vozilom sa naročitom opreznošću, prilagode brzinu tako da mogu da zaustave vozilo i bezbedno propuste pešake koji su stupili ili imaju nameru da stupe na pešački prelaz.

Takođe, upozoravamo i pešake na njihovu obavezu da se pre stupanja na kolovoz prethodno uvere da mogu da pređu ulicu na bezbedan način, tako da ne ugrožavaju bezbednost saobraćaja, kao i na obavezu da prilikom kretanja kolovozom van naselja noću i u uslovima smanjene vidljivosti moraju biti osvetljeni ili označeni reflektujućom materijom, navodi se u saopštenju MUP-a.

Od početka ove godine, u saobraćajnim nezgodama poginulo je 97 pešaka, od kojih su 54 poginula u saobraćajnim nezgodama koje su se dogodile u noćnim uslovima.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije će u narednom periodu kontinuirano sprovoditi mere pojačane kontrole saobraćaja koje će prvenstveno biti usmerene na kontrolu brzine u zonama pešačkih prelaza, kontrolu poštovanja obaveza vozača prema pešacima, kao i poštovanja saobraćajnih propisa od strane pešaka.

KOMENTARIŠI