Opšta bolnica Požarevac, Foto: B.P.

U kovid bolnici u Požarevcu trenutno su na lečenju 203 pacijenta sa simptomima koronavirusa, od kojih 200 iz Braničevskog okruga. Tokom jučerašnjeg dana imali smo 21 prijem od 39 pregleda, kaže direktor OB Požarevac Danko Nikolić.

-Naš kapacitet je u potpunosti popunjen. Noćas smo bili primorani da ubacujemo pomoćne krevete, ali nije problem samo u smeštaju obolelih, već u činjenici da veći broj pacijenata ne bi imao ko da leči jer nam je trenutno više od 100 zdravstvenih radnika na bolovanju ili u izolaciji, od čega čak 30 lekara. I dalje smo prinuđeni da hospitalizujemo samo najteže slučajeve, po sistemu – koliko otpusta, toliko prijema, dodaje Nikolić.

Danko Nikolić, Foto: URBAN CITY

Svi pacijenti su u teškom stanju. Na respiratorima je trenutno šest pacijenata , dok je 11 na neinvazivnoj ventilaciji (NIV). Sva kiseonična mesta su zauzeta, oko 100 pacijenata prima dodatni kiseonik, a ima onih koji čekaju red da budu priključeni.

Nažalost, tokom jučerašnjeg dana u kovid zoni preminula su dva pacijenta – muškarac rođen 1951. godine i žena 1938.godište.

Trenutno je infekcija potvrđena kod 50 zdravstvenih radnika u Opštoj bolnici Požarevac, od kojih je dvoje na bolničkom lečenju.

-Apelujemo na građane da budu odgovorni i poštuju sve mere. Samo tako možemo usporiti i zaustaviti cirkulaciju virusa i rasteretiti zdravstveni sistem. Svedoci smo da se u Braničevskom okrugu povećava broj inficiranih, pa je oprez još potrebniji.Smanjite kontakte, izbegavajte slavlja i nepotrebna kretanja, nosite maske, zaključuje Nikolić.

KOMENTARIŠI