Foto: Urban City / B.P. // ilustracija

Nekoliko osiguravajućih u ponedeljak, 1. avgusta podiglo je cene polise osiguranja od autoodgovornosti za oko 22 odsto u proseku, što je podiglo i ukupnu cenu registracije.

Oni koji nisu promenili cenovnike od 1. avgusta, učiniće to narednih dana. Prethodni put cena polise osiguranja od autoodgovornosti promenjena je pre punih osam godina – u julu 2014. godine.

Novo poskupljenje se ne odnosi na cenu ukupne registracije, već samo na pomenutu polisu. Primer tako govori da će registracija koja je do sada koštala 27.000 dinara dobiti poskupljenje samo na trošak polise koji iznosi 10.500 dinara. Konkretnije, 22 odsto poskupljenja na ovaj značiće dodatni ceh od 2.310 dinara. Praktično, umesto 27.000 dinara rgistracija će ubuduće koštati 29.310 dinara.

Osnovni razlog poskupljenja polise osiguranja od autoodgovornosti jeste rast cene rezervnih delova, uslovljen inflacijom na svetskom nivou. Tu je i rast cena usluga transporta i procene štete, a značajna stavka koja je uticala na poskupljenje su i više cene radnog časa u servisima jer smo dostigli cene koje su aktuelne u najrazvijenijim evropskim državama.

1 KOMENTAR

  1. Danas auto je postao luksuz nije potreba,cene skacu tesko je sve finansirati od registracije do odrzavanja.Zato sam ja moj auto prodao pa sad koristim gradski saobracaj a kad mi je potreban auto iznajmim rent a car.

KOMENTARIŠI