Povratak Winamp-a, stigla nova verzija

Povratak Winamp-a, stigla nova verzija

Foto: Urban City / B.P.

Vinamp je objavio svoj prvi kandidat za izdanje nakon četiri godine u razvoju, zvanično izvodeći popularni medijski plejer iz beta verzije.

Pre nego što su platforme za striming muzike postale istaknute, morali smo da iščupamo našu muziku sa CD-ova i reprodukujemo rezultujuće MP3 datoteke na media plejeru.

Jedan od najomiljenijih medijskih plejera za reprodukciju MP3-ova bio je Vinamp, koji je uključivao retro skinove i animirane vizuelizacije koje su se sinhronizovale sa vašom muzikom.

Vinamp je prestao da se razvija nakon što je verzija 5.666 objavljena 2013. godine . To je bilo do oktobra 2018. godine, kada je Vinamp 5.8 procurio na mreži , a programeri su odlučili da ga sami objave na veb stranici Vinamp.com.

Od tada, programeri su obećali ažuriranu verziju sa podrškom za striming u oblaku i modernijim funkcijama. Konačno, u novembru 2021. godine, veb lokacija winamp.com je dobila novi logo i obrazac za registraciju za beta verziju kako bi bili obavešteni kada nove verzije budu objavljene.

4 godine u izradi

Prošle nedelje je objavljen Vinamp 5.9 RC1 Build 9999 , što ga označava kao prvu verziju objavljenu u poslednje 4 godine i kao prvog kandidata za izdanje revitalizovanog media plejera.

Iako kandidat za izdanje Vinamp-a ne sadrži previše izmena, glavni cilj ovog izdanja je bio da se nadogradi baza koda sa Visual Studio 2008 na Visual Studio 2019. Sada kada je ovo završeno, tim može da doda nove funkcije i mogućnosti u media plaier.

Nusprodukt ovih promena je to što je za Vinamp potreban Vindovs 7 SP1 ili noviji, što je odustalo od podrške za Vindovs KSP i Vista, koji odavno nisu podržani.

„Ovo je kulminacija 4 godine rada od izdanja 5.8 . Dva razvojna tima i period pauze izazvan pandemijom između“, stoji u evidenciji promena za Vinamp 5.9 RC1 Build 9999.

„Krajnjem korisniku to možda neće izgledati kao da postoji čitava gomila promena, ali najveći i najteži deo je zapravo bila migracija celog projekta sa VS2008 na VS2019 i uspešna izgradnja.

„Osnove su sada postavljene i sada možemo više da se koncentrišemo na karakteristike. Bilo da popravljate/zamenite stare ili dodajete nove.”

KOMENTARIŠI