Posle „Instagrama“ i „Fejsbuk“ će početi da skriva broj lajkova

Posle „Instagrama“ i „Fejsbuk“ će početi da skriva broj lajkova

U želji da smanji osećaj pritiska koji imaju pojedini korisnici i kako bi podstakli da ljudi slobodnije i češće objavljuju na svojim nalozima, Fejsbuk razmišlja o ukidanju prikaza broja lajkova. Postavlja se pitanje da li će ovo smanjiti broj korisnika Fejsbuka.

Instagram već izvesno vreme isprobava ovu opciju u sedam zemalja, uključujući Kanadu i Brazil, prikazujući drugim korisnicima samo imena zajedničkih prijatelja koji su označili da im se neka objava sviđa.

Čini se da su rezultati ovih ispitivanja bili veoma pozitivni, pa su se pronele glasine da bi i Fejsbuk mogao da uvede istu promenu.

Ideja je da se korisnici spreče da se upoređuju s drugima ili da se osećaju loše što njihove objave ne dobijaju isti ili veći broj lajkova. To bi moglo i da spreči korisnike da brišu neke objave za koje misle da nisu dovoljno dobre.

Jedna inženjerka je uočila da je Fejsbuk počeo da skriva broj lajkova u Android aplikaciji, pa su se novinari obratili kompaniji „Fejsbuk“ koja je za portal TechCrunch potvrdila da razmatra tu opciju.

Međutim, to još nije sprovedeno, niti su u kompaniji bili spremni da saopšte rezultate ispitivanja koje su dobili u pogledu Instagrama, niti o tačnim motivima ili vremenskom okviru u kome bi moglo doći do promena.

Ukoliko se i odluče na ovaj potez, u kompaniji „Fejsbuk“ navode da će se sa tim ići postupno i da će, ukoliko uoče značajan pad korisnika, prekinuti sa njegovom primenom.

KOMENTARIŠI