Potpisan sporazum o proizvodnji “sputnjika V” u Srbiji

Potpisan sporazum o proizvodnji “sputnjika V” u Srbiji

Foto: Pixabay // ilustracija

Institut “Torlak” potpisao je Sporazum o transferu tehnologija sa Ruskim fondom direktnih investicija i ruskom farmaceutskom kompanijom “Generijum” o procedurama i tehnologijama neophodnim za proizvodnju ruske vakcine “sputnjik V” u Srbiji, saopštio je ministar i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju s Rusijom Nenad Popović.

“Od ovog trenutka za ‘Torlak’ su otvoreni podaci vezano za proizvodnju vakcine ‘sputnjik V’ koju je razvio najrenomiraniji ruski institut za virusologiju ‘Gamaleja’. Radi se o osetljivim i poverljivim podacima koje mogu da razmene samo partneri koji imaju ogromno međusobno poverenje”, poručio je Nenad Popović.

Najavio je da će u Institutu “Torlak” tokom aprila biti proizvedene tri validacione serije vackine “sputnjik V”.

“Uzorci iz ovih validacionih serija biće poslati na kontrolu kvaliteta u Institut ‘Gamaleja’ u Moskvi. Nakon što Institut ‘Gamaleja’ potvrdi validnost uzoraka proizvedenih u ‘Torlaku’, Institut ‘Torlak’ kreće sa proizvodnjom vakcine. Očekujemo da se to dogodi do 20. maja ove godine”, objasnio je Popović i ukazao da bi Srbija time postala prva zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu “sputnjik V”.

Ministar je izrazio zahvalnost ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, ruskoj vladi, Ruskom fondu direktnih investicija, Institutu “Gamaleja”, kompaniji “Generijum” i Institutu “Torlak” koji su omogućili da Srbija dođe u priliku da proizvodi vakcine protiv koronavirusa na svojoj teritoriji.

“Ovo je istorijski trenutak za našu zemlju. Zahvaljujući našim ruskim prijateljima, Srbija će moći da sačuva zdravlje i život svojih građana. I što je veoma važno, ovo je početak obnove suvereniteta naše zemlje u proizvodnji vakcina, koje će biti važan resurs za svaku državu u budućnosti”, zaključio je Popović.

KOMENTARIŠI