Požarevac dobija hibridnu elektranu od 150 MW

Požarevac dobija hibridnu elektranu od 150 MW

Foto: Pixabay / ilustracija

Hibridna elektrana „Ledarta Energy“ počeće da radi 2027. godine na teritoriji Požarevca i Velikog Gradišta, a u toku su pripremni radovi za ovaj projekat vredan 200 miliona EUR, saznaje portal SRDA.rs u predstavništvu kompanije „CWP Global” u Beogradu.

– Hibridna elektrana „Lederata Energy“ je projekat koji kompanija CWP razvija na području Požarevca i Velikog Gradišta. “Lederata Energy” kombinuje dva obnovljiva izvora energije – vetar i sunce, i predstavlja prvi takav projekat koji CWP realizuje u Srbiji – kažu za naš portal u kompaniji CWP.

Postrojenje će imati kapacitet za proizvodnju 50 MW iz sunčeve energije100 MW iz energije vetra i sistema za skladištenje energije od 20 MWh. Ova elektrana nalaziće se u blizini Kličevca. Skupština Grada Požarevca na prethodnoj sednci usvojila je Odluku o pristupanju izradi Plana detalje regulacije za izgradnju ove elektrane.

Vrednost planirane investicije iznosi oko 200 miliona EUR, dok su razvoj i izgradnja projekta planirani u fazama.

Početak izgradnje planiran je za prvi kvartal 2025. godine. Kompanija sada pribavlja dokumentaciju odnosno u toku je izrada planskih dokumenata u Požarevcu i Velikom Gradištu.

– Po završetku izgradnje i puštanja u rad početkom 2027. godine, „Lederata Energy“ će biti jedini takav projekat u zemlji – kažu u kompaniji CWP, i dodaju:

– Proizvodnja zelene električne energije smanjiće emisiju ugljen-dioksida za 410.400 tona godišnje, što će podržati ciljeve energetske tranzicije Srbije.

Proračunata očekivana godišnja bruto proizvodnja cele elektrane iznosi oko 380 GWh, što je dovoljno za snabdevanje više od 90.000 domaćinstava zelenom električnom energijom.

– U realizaciji projekta „Lederata Energy“, CWP će se voditi najvišim svetskim i evropskim standardima, kako bi na najbolji mogući način doprineo ubrzanom i celokupnom razvoju opština Požarevac i Veliko Gradište, kao i obnovljivih izvora energije u Srbiji i regionu – ističu u kompaniji CWP.

CWP u Srbiji razvija i projekat solarne elektrane “Solarina” u Zaječaru, projekat vetroparka Vetrozelena u Pančevu i planira još nekoliko investicija.

KOMENTARIŠI