Požarevac među gradovima koji su najviše štedeli struju u poslednjih šest meseci

Požarevac među gradovima koji su najviše štedeli struju u poslednjih šest meseci

Foto: Urban City // B.P. / ilustracija

Zaključno s martovskim računima za struju, koji su proteklih dana ubačeni u poštanske sandučiće, istekao je rok za popuste koji su prema uredbi Vlade Srbije važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.

Tim paketom mera dodatno je bila stimulisana racionalna potrošnja električne energije, a popusti su bili uvećani u odnosu na prošlu godinu.

Na osnovu preporuke vlade EPS je domaćinstvima obračunavao i popust od pet odsto kada su učešće niže tarife u mesečnom obračunu uvećali za najmanje pet odsto u odnosu na isti mesec 2022. godine. Popust se obračunavao na zaduženje za električnu energiju umanjenu za stavke obračunska snaga i trošak garantovanog snabdevača.

Najveći popust od 40 odsto na računima ostvarilo je 22 odsto domaćinstava. Popust od 20 odsto dobilo je 12 procenata, dok je umanjenje računa od 25 odsto ostvarilo skoro šest procenata domaćinstava. Za isti taj broj domaćinstava obračunat je i popust od 30 odsto. Dodatni popust od pet procenata za kupce koji su učešće niže tarife u mesečnom obračunu uvećali za najmanje pet odsto ostvarila su 425.534 domaćinstva, odnosno 13 odsto.

Najveće uštede električne energije postignute su u Beogradu, Nišu, Požarevcu, Kragujevcu, Subotici, Somboru, Sremskoj Mitrovici.

KOMENTARIŠI