Predstavljena knjiga „Kostolac, trag u beskraju“

Predstavljena knjiga „Kostolac, trag u beskraju“

U Biblioteci u Kostolcu, Ogranku Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac, u utorak je predstavljena knjiga „Kostolac, trag u beskraju“.

O knjizi je, uz video prezentaciju, govorio autor knjige, Siniša Radinović. Moderatori su bile Nevena Vuksanović, diplomirani bibliotekar i Marija Milovanović, knjižničar.

Knjiga „Kostolac, trag u beskraju“ je lična projekcija autora, inspirisana emocijama prema rodnom gradu. Kroz raznorazne pojedinosti iz prošlosti rodnog grada pretočenih u zanimljive priče, autor je pokušao da sačuva od zaborava važne događaje i ljude.
Deo iz knjige:

„Pouzdano se zna da je prva električna sijalica u Kostolcu zasvetlela 1903. godine. Parna mašina marke „Škoda“ svojom snagom od 75KS pokretala je mlin, gater za rezanje građe neophodne rudniku. Takođe je služila i za pokretanje generatora za proizvodnju el. struje. Ovaj generator bio je snage od 45KV i njegova energija pokretala je elektro-motor, kako u jami, tako i motore za ventilacione uređaje u jamama, kao i za osvetljavanje pretovarne rampe uglja u šlopove, stanove rudarskih činovnika i ulice. Priča se da je bio veličanstven pogled sa Dunava, noću, gde je na obali svetleo Stari Kostolac.

Tako je Kostolac dobio struju mnogo, mnog pre nego neki drugi gradovi u Srbiji, pa i mnogo pre Požarevca (izgradnja i montaža el. centrale započeta je 1924. i u naredne dve godine Požarevac je počeo da se elektificira).“

O autoru

Siniša Radinović rođen je 16. februara 1955. godine u Kostolcu i sa ponosom ističe da mu u krštenici piše: mesto rođenja Kostolac, opština Kostolac. Završio je srednju medicinsku školu u Požarevcu, a radio je u Domu zdravlja Kostolac. Za višedecenijski rad, kao i za doprinos u radu i afirmaciji sekcije medicine rada, dobitnik je više priznanja, među kojima je najznačajnija nagrada „Zlatni znak“ Nacionalne asocijacije Udruženja zdravstvenih radnika Srbije. Prvu zbirku priča o rodnom gradu „Kostolac, jedna priča“ izdao je 2017. godine. U penziji je.

KOMENTARIŠI