Približava se rok za obavezno uvođenje e-kasa

Približava se rok za obavezno uvođenje e-kasa

Foto: Urban City // B.P.

U prvom tromesečju Poreska uprava je naplatila 55 milijardi dinara više nego u istom periodu prošle godine.

Šta od maja donosi e-Fiskalizacija i da li je novi kontrolni centar za to spreman? Koliko su poreznici za godinu dana uradili na ispitivanju imovine sumnjivog porekla – za RTS govori direktorka Poreske uprave Dragana Marković.

Direktorka Poreske uprave Dragana Marković rekla je da se trend rasta naplate nastavlja i u 2022. godini. U periodu od januara do marta meseca naplatili smo oko 500 milijardi dinara, što predstavlja uvećanje od preko 12 odsto.

Kakvu naplatu očekujete od maja kada se u potpunosti prelazi na e-fiskalizaciju. Da li je sistem spreman i jesu li privrednici ubrzali elektronsko povezivanje preko novih kasa? Tempo nije bio baš zadovoljavajući?

– U ovom momentu veliki broj poreskih obveznika je prešao na novi sistem. Pogled će biti još potpuniji kada od 1. maja, budemo videli sve prodajne objekte u realnom vremenu. To je moćan alat koji je poreska uprava dobila, na osnovu koga će poreski inspektori moći iz sopstvenih kancelarija da vide i da imaju potpuni uvid u sva dešeavanja u prodajnim objektima, širom Srbije. Na osnovu toga će se pravit analiza koja će omogućiti da odlaze u ciljane kontrole.

Znači li to bilo koja opština, bilo koja ulica?

– Upravo tako. Recimo moja Prvomajska u Zemunu. Evo vidimo jednu prodavnicu u Prvomajskoj ulici u Zemunu i vidimo fiskalni račun. Manja kupovina je u pitanju, manji broj namirnica, ali vidimo da je naš sugrađanin kupio i gel za farbanje jaja, iznos računa je 563 dinara.

Poreska uprava u ovom trenutku na dnevnom nivou dobija preko tri miliona računa.

Šta sa onima koji 1. maja ne budu povezani preko novih fiskalnih uređaja da li su u radu na crno?

– Zakon je jasan. Nažalost tada idu sankcije, od novčane kazne, prekršajnih postupaka do mere zatvaranja.

Prošlo je godinu dana otkako imamo zakon koji omogućava oporezivanje imovine sumnjivog porekla. Na udaru su svi koji su za tri godine stekli imovinu za 150 hiljada evra veću od evidentiranih prihoda. Kakvim podacima do sada raspolažete i kada bi se moglo očekivati prvo rešenje, po poreskoj stopi od čak 75 odsto?

– U proteklih godinu dana Poreska uprava je obradila i ukrstila podatke za preko milion i 200.000 fizičkih lica. U ovom momentu identfikovano je nešto više od 13.000 lica koja zaslužuju pažnju Poreske uprave zbog uvećanja imovine od preko 150.000 evra u odnosu na prijavljene prihode. To ne znači da će za svakog biti otvorena kontrola jer prethodi postupak dokazivanja. Moram da naglasim da je sprovođenje zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu, veoma komplikovan i složen proces. Da zahteva vereme i pažnju i poseban oprez. Ilustracije radi, tokom trogodišnje primene sličnog zakona u Velikoj Britaniji, tamošnja poreska administracija je zbog složenosti i kompleksnosti postupanja donela svega tri rešenja.

KOMENTARIŠI