Protest “Srbija protiv nasilja” u Beogradu

Protest “Srbija protiv nasilja” u Beogradu

Protest “Srbija protiv nasilja”, u organizaciji dela opozicije, i dalje traje. Deo građana, koji su se prethodno okupili na protestu ispred Narodne skupštine i potom zaustavili saobraćaj na Gazeli i Brankovom mostu, blokira auto-put kod Centra “Sava”.

Protest “Srbija protiv nasilja”, koji je održan dva puta prošle nedelje, počeo je u Beogradu okupljanjem građana ispred Doma Narodne skupštine.

Saobraćaj je bio blokiran na Trgu Nikole Pašića, kao i u okolnim ulicama.

Jelena Mihailović, jedna od roditelja čija su deca ostala bez mesta u vrtiću u Pećincima, obratila se okupljenima.

“Pošto danas do 18 časova nisu ispunjeni zahtevi protesta, ja vas okupljene građane proglašavam narodnom skupštinom. Blokada je jedini nenasilan izraz građanske neposlušnosti koji deluje na ovaj režim. Zato ovom režimu koji razume samo jednu poruku kažem – spremni smo da blokiramo Srbiju. Zato vas sad pozivam na blokadu Gazele i Brankovog mosta, jer Srbija mora da stane da bi oni otišli”, poručila je Mihailovićeva.

Kolona građane je potom, preko Ulice Kneza Miloša, stigla na most “Gazela”. Šetnja je nastavljena prema Brankovom mostu.

Auto-put kod Centra “Sava” i dalje blokiran

Saobraćaj je posle višesatne blokade ponovo uspostavljen u Ulici Kneza Miloša, dok je i dalje blokiran na auto-putu kod Centra “Sava”. Brankov most i Gazela su prohodni.

Protest još uvek traje, iako se u jednom trenutku činilo da se ljudi razilaze i da će da se završi, na šta je pozvao i poslanik koalicije Moramo Aleksandar Jovanović Ćuta.

Ipak, do toga nije došlo pošto je predstavnik koalicije “Zajedno” Nebojša Zelenović pozvao građane, koji su bili okupljeni kod Beogradske arene, da se premeste do benzinske pumpe kod Centra “Sava” na auto-putu i pozvao ih da ostanu celu noć tu, sve dok se ne ispune zahtevi.

Na protestu su danas bili prisutni i poslanik Narodne stranke Siniša Kovačević, Sergej Trifunović iz PSG, predsednik pokreta “Srce” Zdravko Ponoš, predsednik pokreta “Kreni-Promeni” Savo Manojlović, predsednik “Pokreta za preokret” Janko Veselinović, predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.

Zahtevi protesta su momentalna smena svih članova REM-a, hitno ukidanje rijaliti programa i emisija koje promovišu nemoral i nasilje na televizijama sa nacionalnim frekvencijama, zabrana štampanih medija koji svojim sadržajem promovišu nasilje, agresiju i krše novinarski kodeks.

Takođe, traže smenu rukovodstva RTS-a zbog, kako su rekli, emitovanja programa koji afirmišu nasilje, kriminal i agresiju.

Zahtevaju i oduzimanje nacionalne frekvencije Pinku i Hepiju zbog, navode, kršenja zakona i promocije nasilja, agresije i nemorala.

Među zahtevima su smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, šefa Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina, usvajanje ostavke ministra prosvete Branka Ružića.

Protesti “Srbija protiv nasilja” održani su i prošlog petka i ponedeljka.

KOMENTARIŠI