Protest građana i ekoloških aktivista u nekoliko gradova Srbije započeo je ranije najavljenom jednosatnom blokadom saobraćajnica.

Kao razlog za radikalizaciju protesta naveli su usvajanje Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i Zakona o eksproprijaciji.

Učesnici protesta su se prvo okupili ispred Palate pravde u Beogradu, odakle su se razdvojili u više grupa.

Nešto ranije, kako javlja agencija Fonet, policija je Savi Manojloviću pokušala da uruči uruči rešenje o zabrani skupa i pokušaja jednočasovne blokade Mostarske petlje i autoputa, ali je on odbio da primi taj akt i najavio da će se blokada, zakazana u 14 sati, ipak održati, bez obzira na sve posledice, kao i da je svestan da čini krivično delo.

Obrazloženje za odbijanje skupa, koje je Manojloviću pokušao da uruči komanndir policijske stanice Savski venac Aleksandar Krstić, bilo je u tome da je prijavljen neblagovremeno, tek u petak, a zakonski rok je pet dana, dok je Manojlović objasnio da su sporne izmene i dopune Ustava, kao i Zakon o eksproprijaciji usvojeni u kraćem roku.

Krstić je Manojlovića upozorio da blokada međunarodnog Koridora 10 može da preraste u krivično delo, ali je i obećao da policija neće reagovati ako ih učesnici protesta ne budu napadali.

Manojlović je poručio da će autoput biti zatvoren i da neće biti napada na policiju, a pripadnike MUP je pozvao da budu suzdržani.

Građani Novog Sada blokirali su most Duga u tom gradu, a u jednom trenutku došlo je do sukoba policije sa aktivistima. Sukob je izbio kada je policija pokušala da pomeri demonstrante na jednu stranu mosta, kako bi napravila prolaz automobilima – da prođu most.

Prilikom dolaska aktivista do mosta, nije bilo pripadnika policije da ih zaustavi, u više džipova su pojavili tek kad su oni došli na most. Onda su stvorena dva kordona, jedan je prišao  demonstrantima iz pravca Petrovaradina. Jedna blokada je napravljena u centru grada, jedna na ovom na mostu u Novom Sadu.

Organizator blokade saobraćajnice u Preljini kod Čačka, Bratislav Simović, priveden je u policiju, što je potvrdio dr Rade Panić koji je pružio podršku građanima.

„Čuo sam se sa Simovićem, on sam ne zna zbog čega je pozvan na informativni razgovor u Policijsku upravu“, rekao je dr Panić.

Reporter RTS-a javlja da je blokiran most na Savi kod Šapca. Demonstranti su na protestu zaustavili bager iza kog je kolona vozila i autobusa.

MUP je izdao i saopštenje u kome obaveštava javnost da je svaka blokada saobraćaja kršenje zakona kao i održavanje neprijavljenih skupova.

U saopštenju MUP-a se, između ostalog, navodi se da je “svaki neprijavljeni skup, a posebno onaj koji se odvija na putevima i mostovima je veliki rizik i izazivanje opasnosti po učesnike u saobraćaju, kao i učesnike skupa”.

“Pošto skupovi nisu prijavljeni policija ne može da vrši njihovo obezbeđenje i da garantuje bezbednost. Svu odgovornost za sve što može da se desi snose organizatori neprijavljenih skupova”, kaže se u saopštenju.

KOMENTARIŠI