Prva nagrada opštini Veliko Gradište u oblasti “Odgovornost i vladavina prava“

Prva nagrada opštini Veliko Gradište u oblasti “Odgovornost i vladavina prava“

Foto: Urban City // B.P.

Radna grupa opštine Veliko Gradište za praćenje i izveštavanje programa, programskih aktivnosti i projekata za 2021. godinu i izrade budžeta za 2022. godinu i ove godine aplicirala je po Javnom pozivu za dodelu godišnjih nagrada za najbolje opštinske/gradske uprave u 2021. godini.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, a na osnovu Javnog poziva, donelo odluku o izboru najboljih lokalnih samouprava u prethodnoj godini.

Prva nagrada u oblasti “Odgovornost i vladavina prava dodeljena je opštini Veliko Gradište za primer dobre prakse pod nazivom „Lokalni antikorupcijski plan (LAP) opštine Veliko Gradište za period 2021–2024”. Koncept LAP-a je zasnovan na identifikovanju normativnih, institucionalnih, organizacionih i praktičnih rizika za nastanak korupcije i na sprovođenju mera za njihovo otklanjanje, odnosno na otklanjanju uzroka za nastanak korupcije, zloupotreba i nepravilnosti i otklanjanju lošeg upravljanja u najširem smislu reči.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave će najboljim lokalnim samoupravama dodeliti sredstva iz Programa podrške razvoju i funkcionisanju sistema lokalne samouprave u iznosu od po 2.300.000 dinara.

Pored sredstava iz fonda Ministarstva, a u cilju osnaživanja podrške razvoju i primeni principa dobrog upravljanja u radu lokalnih samouprava, pobednici Konkursa će biti nagrađeni i dodatnom računarskom opremom (po tri desktop računara i tri brza skenera), koju dodeljuje Stalna konferencija gradova i opština iz sredstava projekta „Unapređenje dobrog upravljanja na lokalnom nivou“, koji podržava Vlada Švajcarske preko Programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO ”, a koji realizuje Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa SKGO.

KOMENTARIŠI