Putnikovićeva dala predlog da se ne kite gradovi za Novu godinu zbog...

Putnikovićeva dala predlog da se ne kite gradovi za Novu godinu zbog uštede struje

Gašenjem dekorativne rasvete na zgradama državnih institucija simbolično je počela akcija štednje struje u Srbiji.

Glavna urednica portala “Energija Balkan” Jelica Putniković poručuje da bi u štednju trebalo svi da se uključe. Predlaže da ne kitimo gradove novogodišnjom rasvetom, da država ili EPS ponude jeftiniju struju kompanijama koje uvedu treću smenu, ali i da se smanji radno vreme tržnih centara.

Glavna urednica portala Energija Balkan Jelica Putniković rekla je da bi svi trebalo odgovornije da koristimo električnu energiju, zbog nižih računa ali i zbog uštede na koju uoči predstojeće zime pozivaju sve evropske zemlje.

Pozitivno je ocenila povlastice koje se u Srbiji najavljuju za ona domaćinstva koja manje troše, ali je istakla da bi svi, ne samo građani, trebalo da smanje potrošnju.

“Mislim da treba ipak insistirati na tome da država donese neke odluke ili gradovi, naselja. Ne moraju da budu osvetljene baš sve zgrade. Povukli su nogu time što je Vlada donela odluku da se državne institucije manje dekorativno osvetljavaju. Ali mislim da bismo mogli da doprinesemo još više. Na primer, ide zima, ne moramo da kitimo gradove”, rekla je Putnikovićeva u Jutarnjem programu RTS-a.

Napominje da je uzrok neracionalne potrošnje u svesti ljudi, te da je potrebna sistemska akcija da se ljudi ubede da struju troše racionalno.

“Nekako su se svi ponašali u Srbiji kao da je struja Alajbegova slama, da o tome ne mora da se vodi računa”, kaže Putnikovićeva i ukazuje na to da imamo i velike gubitke električne energije, gde ulaze i oni koji kradu struju, a koji sigurno ne razmišljaju u koje vreme će uključiti veš mašinu ili bojler.

Dodaje da bi i radno vreme tržnih centara koji troše veliku količinu struje moglo da se skrati, ali i da se privreda uključi u štednju.

“Mi smo nekad imali rad u tri smene, pa je noćna smena imala najjeftiniju električnu energiju. Zašto država ili EPS da ne ponude nekim organizacijama, fabrikama u kojima se nešto proizvodi – da prebace proizvodnju u te sate kada je inače manja potrošnja”, navela je Putniković.

KOMENTARIŠI