Javna preduzeća i ustanove dobile nalog da izrade planove uštede električne energije

Javna preduzeća i ustanove dobile nalog da izrade planove uštede električne energije

Foto: Urban City / I.P.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović kaže da su javna preduzeća i ustanove dobile nalog da u narednih pet dana izrade planove uštede električne energije. Nada se, kaže, da će preporuke vlade o štednji uskoro postati obavezujuće.

Zorana Mihajlović je istakla da očekuje da preporuke postanu obavezne, jer je avgustu, kako navodi, potrošeno tri miliona evra dnevno za kupovinu 7.000 megavatčasova električne energije, po ceni od 530 evra za megavatčas – odnosno 94 miliona evra za uvoz struje.

“Kada se tome doda ugalj, to je 100 miliona evra uvoza”, rekla je Mihajlovićeva novinarima pred otvaranje skupa o zelenoj trenziciji i inovacijama.

Ministarka Mihajlović je naglasila da je u januaru ove godine potrošeno 150 miliona evra na uvoz struje i naglasila da je, ukoliko dođemo u situaciju da u decembru damo pola milijarde za uvoz, jasno da mora da se štedi.

Mihajlovićeva je rekla da se Vlada Srbije nije odlučila za kažnjavanje, poput nekih zemalja Evrope, već za stimulaciju potrošača koji pokažu da su manje potrošili.

“Javna preduzeća i ustanove su juče dobile pismo, da u roku od pet dana daju planove štednje i da to poštuju, a u preduzećima su određeni ljudi koji će kontrolisati da li se štedi. Naše su procene realne, da može oko 15 odsto da se uštedi ukoliko u narednom periodu mere postanu obavezne”, ocenila je Mihajlovićeva.

Istakla je da će u narednih pet do šest dana, nakon razgovora sa predstavnicima EPS-a, Ministarstva finansija i drugih u vladi, biti poznato kako će izgledati najavljene stimulativne mere štednje za građane i kada će početi da se primenjuju.

Najavila je da će vlada poslati pisma medijima sa molbom da se uključe u kampanju apela za štednju energije, poput onog koji je išao u vreme pandemije koronavirusa.

KOMENTARIŠI