Radovi na izgradnji TE Kostolac B3 se privode kraju

Radovi na izgradnji TE Kostolac B3 se privode kraju

Foto: Urban City / B.P. / arhiva

Na gradilištu EPS-ovog termobloka “Kostolac B-3” svakodnevno oko 600 kineskih radnika i više od 100 radnika iz Srbije intenzivno radi na završetku ovog projekta.

– Broj radnika na lokaciji će rasti i očekuje se da će krajem jula biti angažovan maksimalnih 1.100, kazao je Željko Lazović, projekt menadžer Dodao je da se očekuje da do kraja godine bude završeno više od 90 odsto monzažnih radova, dok su građevinski radovi najvećim delom završeni.

O obimu tog posla govore podaci da je izrađeno više od 2.500 šipova, ugrađeno više od 90.000 m3 betona i više od 30.000 tona čelične konstrukcije na čitavom objektu.

– Novi termoblok “Kostolac B-3” snage 350 MW projektovan je prema najstrožim evropskim standardima i važećim tehničkim propisima. EPS-ove investicije u termoelektranu “Kostolac B” omogućavaju i oživljavanje domaće elektro i mašino gradnje. Projekat je uključio savremene tehnologije i standarde iz oblasti tehnike, zatim sve trenutno važeće elemente zaštite životne sredine, uključujući i neke koji se tek očekuju. Ugovorom je predviđeno i da sva oprema koja će biti ugrađena u novi blok ispuni evropske normative kvaliteta, rekao je Lazović za Politiku.

Očekivana godišnja proizvodnja ovog bloka nominalne snage 350 MW je oko 2,5 milijardi kWh električne energije. Saglasnost na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu dobijena je od resornog ministarstva u oktobru 2017. godine.

– Ovaj projekat je veoma složen, tako da u njegovoj realizaciji učestvuje veliki broj renomiranih firmi iz Republike Kine, a pored njih uključena je i privreda Srbije kroz mnogo kompanija koje se bave proizvodnjom opreme i izvođenjem radova. I pored preduzetih mera za ubrzavanje realizacije projekta postoje kašnjenja prouzrokovana uticajem virusa korona. Sve strane kontinuirano ulažu napor da se njihov efekat na realizaciju projekta što više smanji, zaključio je Lazović.

KOMENTARIŠI