Rekonstrukcija ramske tvrđave

Rekonstrukcija ramske tvrđave

Ministar Ljajić u Velikom Gradištu najavio "kulturnu turističku rutu". Za Golubac prošle nedelje odobrena dodatna sredstva za rekonstrukciju

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić u petak je obišao radove na rekonstrukciji tvrđave Ram kod Velikog Gradišta. Ramska tvrđava, u čiju je rekonstrukciju uloženo više od 1. 100. 000 evra, po rečima Ljajića, predstavlja značajan turistički potencijal ne samo Velikog Gradišta već i cele te oblasti i Srbije.

 

Celih šest vekova je proteklo a da ništa nije učinjeno da se utvrđenje rekonstruiše, a sada su radovi na obnovi u toku zahvaljući Turskoj agenciji za saradnju i koordinaciju.

– Od 2013. godine do trenutka završetka projekta u rekonstrukciju će biti uložena znatna sredstva, koja će omogućiti da ova tvrđava bude mesto koje će obilaziti domaći i strani turisti – rekao je Ljajić, te dodao da je cilj povećati i obogatiti turistička ponudu ne samo Velikog Gradišta već nekoliko lokalnih samouprava, pre svega Golupca i Požarevca. Taj cilj predviđa povećanje broja turista u Velikom Gradištu za 20 odsto odmah po završetku radova, ali i stvaranje “kulturne turističke rute” koja će obuhvatiti obilazak Viminacijuma, Ramske i Golubačke tvrđave.

Ministar je podsetio da je i Golubačka tvrđava u fazi rekonstrukcije, i da su prošle nedelje od EU odobrena dodatna sredstva iz IPA projekta 2016. godine koja će omogućiti da i taj poduhvat bude do kraja sproveden.

foto Tanjug,Z.Žestić
foto Tanjug,Z.Žestić

Ljajić je najavio i dodatne investicije u ovu oblast, ali i izgradnju sportskog kampa na Srebrnom jezeru, zahvaljujući čemu će se turistička ponuda Velikog Gradišta znatno obogatiti.

Istakao je i da se od oko dve stotine ovakvih lokaliteta, koliko ih je u Srbiji, sedam značajnih lokaliteta i tvrđava nalazi na toku Dunava.

– Dunav je jedan od tri najznačajnija turistička resursa koje ova zemlja ima – naglasio je Ljajić. – Do sada ti potencijali nisu bili iskorišćeni, a sa ovim što radimo ćemo kompletirati turističku ponudu donjeg Podunavlja.

ZAVRŠETAK SLEDEĆE GODINE

Ramska tvrđava je posebno bitna za tursku istoriju i to je jedan od razloga zbog kojih je izabrana – rekao je ambasador Turske Tanžu Bilgič, navodeći da je sledeći stepenik dolazak još više turističkih gostiju iz Turske, ali i iz drugih zemalja.

Koordinator Turske razvojne agencije (TIKA) za Srbiju Mehmed Bajrak rekao je da radovi na Ramskoj tvrđavi datiraju još od 2013. godine kada je počelo osvetljava. Nakon toga je u saradnji sa opštinom i Zavodom za zaštitu kulture urađen projekat restauracije tvrđave, a predviđeno je da rekonstrukcija bude završena 2018. godine.

KOMENTARIŠI