RFZO: Proširena prava iz oblasti vantelesne oplodnje stupila na snagu

RFZO: Proširena prava iz oblasti vantelesne oplodnje stupila na snagu

Foto: RFZO

Nova, proširena prava iz oblasti vantelesne oplodnje (VTO) stupila su na snagu 26. februara.

Uključuju pravo parova sa jednim detetom na zdravstveno osiguranje na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) radi dobijanja drugog deteta, dok je za dobijanje prvog deteta, uveden neograničen broj krioembriotransfera, izjavila je direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić.

Prema njenim rečima, uvedena su i dodatna proširenja prava iz oblasti VTO na teret RFZO, odnosno povećan je i broj postupaka sa zamrznutim embrionima za drugo dete, a omogućeno je i neograničeno zamrzavanje embriona.

“Novo je i da je postupak VTO omogućen i parovima kod kojih muški partner ima problem sa azospermijom”, istakla je Radojević Škodrić, saopštio je RFZO.

Ona je ocenila da je sa novim proširenjem, Srbija po obimu prava koja imaju parovi koji se odluče na vantelesnu oplodnju ispred većine zemalja u regionu i šire.

“Veliki broj parova je, zahvaljujući prepoznavanju problema steriliteta i finansiranjem od strane države, uspeo da se ostvari u ulozi roditeljstva. Kako se iz godine u godinu povećava broj postupaka koji se finansiraju od strane države, povećava se i broj beba dobijenih iz postupaka VTO”, poručila je direktorka RFZO.

Iz RFZO podsećaju da se VTO na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, može uraditi u šest državnih i u 13 privatnih ustanova, što je za dve više nego u prethodnoj godini.

KOMENTARIŠI