Ribar pronašao deo stajnog trapa Boinga sa leta MH370 koji je nestao...

Ribar pronašao deo stajnog trapa Boinga sa leta MH370 koji je nestao 2014.

U ponedeljak otkriveno da je jedan ribar na Madagaskaru pronašao deo stajnog trapa malezijskog Boinga s leta MH370, koji je nestao 2014.

Podsetimo, avion “Malezija erlajnsa”, Boing 777, na letu MH370 nestao je bez traga 8. marta 2014, nedugo nakon poletanja iz Kuala Lumpura za Peking. U njemu je bilo 239 putnika. Ni dan danas nema zvaničnog objašnjenja šta se tačno dogodilo kada je letelica nestala s radara.

Početkom ove godine mediji su preneli i da su avio-stručnjaci bili uberđeni da su pomoću sofisticirane radio-tehnologije napokon otkrili mesto na kome je pao taj avion.

Tada je otkriveno i da je malezijski avion imao neobičnu putanju, zbog čega je posumnjano da ga je neko pratio.

Jedna od najzastupljenijih teorija u vezi nestanka aviona s leta MH 370 je ona koja se odnosi na pilota Zahariju Ahmada Šahanda i sugeriše da je to bio nameran čin.

Prošlog meseca, kod jednog madagaskarskog ribara pronađena su vrata sa zadnjeg trapa aviona. Prema rečima stručnjaka, to je prvi pronađeni dokaz koji sugeriše da je jedan od pilota “Malezijan erlajnsa” namerno oborio avion. Zvaničnici nisu objavili pronalazak ključnog dokaza do ponedeljka, ali to je već podstaklo pozive ka daljoj istrazi nestanka aviona.

Vrata su identifikovana kao deo Boinga 777, prenosi Dnevnik.hr, što, kažu stručnjaci, čini vrlo verovatnim da je zadnji trap, odnosno točkovi, aviona bili spušten kada se avion srušio u okean, naveo je list “Tajms”.

Analiza Ričarda Godfrija, britanskog inženjera, i Blejna Gibsona, Amerikanca koji traga za olupinom MH370, sugeriše da je avion srušen brzo i s namerom.

Naime, ako bi putnički avion bio prisiljen da hitno sleti na vodu, piloti su obučeni da drže zadnji trap (točkove za sletanje) aviona uvučenim za kontrolisani sudar pri maloj brzini. Ali sada, nakon ovog otrkića ribara, oni smatraju da zakrilca na MH370 nisu bila uvučena kada je sleteo u južni Indijski okean. Drugim rečima, pilot letelicu nije pripremao za prinudno i hitno sletanje.

Namernim izvlačenjem zadnjeg stajnog trapa jedan od pilota verovatno je izazvao trenutni raspad trupa aviona. To bi takođe povećalo šanse za brzo potonuće aviona.

“Kombinacija udarca pri velikoj brzini osmišljenog da razbije letelicu i produženog stajnog trapa osmišljenog da potopi letelicu što je brže moguće pokazuju jasnu nameru da se sakriju dokazi nesreće”, piše Dnevnik.hr

KOMENTARIŠI