Saobraćaj u Tabačkoj čaršiji moguće uskoro do 10 “na sat”

Saobraćaj u Tabačkoj čaršiji moguće uskoro do 10 “na sat”

Foto: Urban City / B.P.

Danas, 23. februara zaseda Skupština Grada Požarevca.

Gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović je na sednici govorio i o rekonstrukciji Tabačke čaršije.

Ova tema gotovo je deo svake gradske vlasti u Požarevcu u prethodnih tridesetak godina.

Pre 12 godina urađena je i saobraćajna studija koja je koštala oko 770 hiljada dinara.

Jedna od ideja po rečima gradonačelnika je da Tabačka čaršija posle rekonstrukcije postane zona usporeneog saobraćaja kako je to urađeno u mnogim evropskim gradovima. Ovim rešenjem Tabačka čaršija ne bi bila potpuno zatvorena za saobraćaj, kako je do skoro to bila ideja.

Foto: Urban City // B.P.

Zakon o bezbednosti saobraćaja je predvideo i ovaj način odvijanja saobraćaja.

Zonu usporenog saobraćaja Zakon o bezbednosti saobraćaja definiše kao deo puta, ulice ili deo naselja u kome kolovoz koriste pešaci i vozila. Vozač je obavezan da se u zoni usporenog saobraćaja kreće tako da ne ometa kretanje pešaka i biciklista, brzinom kretanja pešaka, a najviše 10 km/h. Ova zona mora biti obeležena propisanom saobraćajnom signalizacijom.

Foto: Urban City

Zone usporenog saobraćaja u svetu nazivaju „living streets“ ili „home zone“ što nam govori da ljudi u njima treba da se osećaju kao kod kuće. Da bi se sve ovo postiglo, u Tabačkoj čaršiji moralo bi da dođe do uređenja ulične scene u vidu ozelenjavanja niskim rastinjem ili drvoredom duž ulice. Takođe, prostor bi morao da se ispuni standardnim uličnim mobilijarom (klupe za sedenje itd.). Prilikom formiranja ovih zona posebna pažnja morala bi da se posveti osobama sa određenom vrstom invaliditeta kojima bi trebalo obezbediti adekvatnu infrastrukturu i podršku, kako bi svi korisnici imali podjednako pravo i mogućnost za učešće u saobraćaju.

Sa smanjenjem brzine dolazi i smanjenje buke, emisije štetnih gasova, gužve,.. Ovim konceptom smirivanja saobraćaja svakako dolazi do poboljšanja kvaliteta javnog prostora i dobija se prijatan i usklađen izgled.

KOMENTARIŠI