Sedamdesetogodišnjoj baki iz okoline Požarevca godinu dana uslovne robije – Pretila kuhinjskim...

Sedamdesetogodišnjoj baki iz okoline Požarevca godinu dana uslovne robije – Pretila kuhinjskim noževima po selu

U Ostrovu kraj Požarevca obračun sadamdesetogodišnjakinje i dečurlije. Sa kuhinjskim noževima u džepovima Gordana pretila seoskim vandalima.

Terorisanje građana bacanjem petardi za Novu godinu i Božić vrlo retko za epilog ima kažnjavanje vinovnika, iako su za njih zakonom propisane novčane kazne. Međutim, sada je zbog petardi ceh platila žena koja se suprotstavila ovoj ružnoj navici koja predstavlja i prekršaj po Zakonu o javnom redu i miru. Problem je što je to uradila na nezakonit način – preteći po selu i noseći kuhinjske noževe.

Reč je o Gordani Paunović (70) iz Ostrova, koja je osuđena na četiri meseca zatvora, uslovno na godinu dana, zbog ugrožavanja sigurnosti.

– Na Badnje veče prvo je kod mene bila grupa dece da im dam slatkiše, jer je kod nas takav običaj. Dala sam im pola kilograma bombona, koje sam donela iz Italije. Kasnije su mi deca ubacila petardu u poštanski sandučić i on se zapalio, a onda eksplodirao – priča za “Novosti” Gordana, dok nam pred kapijom pokazuje delove raznetog sandučića.

Gordana smatra da je decu, među kojom je bilo i devojčica, neko namerno poslao, kako bi je isprovocirao da reaguje, pa da je zbog toga prijave.

– Živim sama sa majkom Dušicom koja ima 87 godina i potpuno smo nezaštićene. Godinama nam neki meštani oštećuju i kuću i ogradu i njive i to je postalo neizdržljivo. Sve je prevršilo svaku meru kad je bačena ova petarda, pa sam zbog toga pozvala policiju – priča Gordana.

Na njen poziv došla je patrola, ali je odbila da je povede dok istražuje ko je bacio petardu.

– Ja sam tad stavila po jedan kuhinjski nož u dva džepa i uzela majčin štap, ali ne da napadam, već da se branim. Međutim, jedan meštanin me prijavio, pa se ona patrola vratila, uhapsila me i sprovela u Požarevac. Uvrnuli su mi ruku kad su mi stavljali lisice, pa me ona i sad boli, a moram da istovaram drva za ogrev – žali se Gordana.

Posle dvodnevnog boravka u istražnom zatvoru i priznavanja krivice, Gordana je osuđena na četiri meseca zatvora, uslovno na godinu dana. – Ne znam kako više da se odbranim, ali neću da odustanem. Dosta mi je terora nekih meštana, koji me mrze jer sam stekla veliku imovinu radeći u Italiji – smatra Gordana. Kako smo saznali iz izvora bliskog istrazi o ovom slučaju, u toku je identifikovanje lica koja su bacala petarde i uništila Gordanino poštansko sanduče.

UZET I ŠTAP

Pošto je njima počinila krivično delo, Gordani nisu vraćeni njeni kuhinjski noževi. – Oduzeli su mi i majčin štap i red bi bio da mi ga vrate, jer se ona kreće uz pomoć njega i neophodan joj je – kaže Gordana.

KAZNE

Prema Zakonu o javnom redu i miru, bacanje petardi je prekršaj i za to sleduje novčana kazna od 50.000 do 100.000 dinara. Ukoliko se radi o maloletnicima, kaznu plaćaju njihovi roditelji. Što se tiče sandučića, reč je o krivičnom delu uništenje tuđe stvari i ono se goni po privatnoj tužbi.

KOMENTARIŠI