PODELI
Foto: Energija Kostolac

Nakon završetka izgradnje sistema za odsumporavanje dimnih gasova u Termoelektrani „Kostolac B“, urađena su i garancijska ispitivanja, koja su dokazala da je emisija sumpornih oksida ispod 200 miligrama po kubnom metru.

Sistem za odsumporavanje neprekidno radi već godinu dana u Kostolcu i svakodnevno se rade merenja koja dokazuju da se iz Termoelektrane „Kostolac B“ dobija čistija energija, što je i bio cilj izgradnje ovog postrojenja. Željko Ilić, direktor TE „Kostolac B“, kaže da danas može da se potvrdi opravdanost ove vredne investicije.

− Gips koji se koristi u sistemu za odsumporavanje šalje se na deponiju Površinskog kopa „Drmno“. Gips se jednim delom i prodaje, imamo dosta ugovora o njegovoj prodaji, a među najvećim je ugovor sa firmom koja se bavi izvozom gipsa u Rumuniju. Tu je i nekoliko manjih ugovora sa kompanijama koje posluju na teritoriji Srbije. Takođe, imamo i probni ugovor za prodaju gipsa jednoj mađarskoj kompaniji. Ugovor je probni zato što gips treba da se iskoristi u njihovoj proizvodnji, kao probni uzorak za njihove proizvode, a ukoliko to sve bude imalo pozitivan ishod, prema nekim projekcijama, možemo očekivati da im godišnje prodamo 200.000 tona gipsa – kaže Ilić.

ŽELJKO ILIĆ, Foto: Energija Kostolac

Kvalitet vazduha je poboljšan i smanjenom emisije praškastih materija u dimnim gasovima Termoelektrane „Kostolac B“.

− Osim smanjenja emisije sumpornih oksida, ovo postrojenje smanjuje i emisiju praškastih materija ispod 20 miligrama po kubnom metru. To je odličan rezultat, imajući u vidu da kostolački ugalj sadrži u sebi dosta sumpora – objašnjava on.

Trenutno je ovo postrojenje u režimu probnog rada, kako nalaže Zakon o planiranju i izgradnji, nakon čega će uslediti i finalni korak, odnosno dobijanje upotrebne dozvole za rad.

Postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova jeste prvo koje je izgrađeno u Srbiji, a biće i jedino dok se ne završi izgradnja ovakvog postrojenja i u TENT A.

− Srbija i EPS su izgradnjom postrojenja za odsumporavanje potvrdili svoju posvećenost dostizanju ciljeva, koje je postavila Energetska zajednica i sprovođenju Direktive 2001 80 o ograničavanju emisija u vazduh − rekao je Ilić.

Foto: Energija Kostolac

Aleksandar Katić, poslovođa na ovom sistemu, kaže da su zaposleni na sistemu za odsumpravanje morali da prođu posebnu obuku za rad, budući da se radi o prvom postrojenju ove vrste.

− Radimo u tri smene i proces odsumpravanja se odvija u kontinuitetu, baš kao i proizvodnja električne energije. Obuka je bila zanimljiva i zbog činjenice da smo sa Kinezima upoznavali ovo postrojenje, koje je složenog karaktera i zahteva veliko znanje. Dosta je pojedinosti bilo, pre svega tehničkih termina koji su morali veoma precizno da se prevedu sa kineskog na srpski jezik. Posebno je velika motivacija za naš rad činjenica da obezbeđujemo čistiji vazduh i u velikoj meri doprinosimo boljoj zaštiti životne sredine – kaže Katić.

Još učenja

O kompleksnosti samog postrojenja svedoči i Vladan Baraksadić, koji obavlja poslove tehničara.

− Ovde sam od samog početka rada sistema i proces rada postrojenja je veoma zanimljiv. Posao sam po sebi traži pomno praćenje brojnih parametara, ali se ovde i dalje nastavlja proces učenja o samom radu. Imajući u vidu da je postrojenje novo, imaćemo još dosta finesa da upoznamo i savladamo – kaže Baraksadić.

KOMENTARIŠI