Foto: Urban City / B.P.

Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola doneo je odluku da se drugi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada, odnosno kombinovana nastava, od ponedeljka, 15. novembra, primenjuje u srednjim školama na teritoriji tri lokalne samouprave: Beograd, Veliko Gradište i Niš.

Drugi model nastave podrazumeva da se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe.

Od 15. novembra, po završetku raspusta, primenjivaće se na teritoriji tri lokalne samouprave: Beograd, Veliko Gradište i Niš, saopštio je Tim za škole.

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji primenjuje se prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama.

Pre donošenja odluke, za svaku lokalnu samoupravu razmatrani su opšta epidemijska situacija, podaci iz nadzora o obolevanju od kovida 19 kod učenika i nastavnika, kao i podaci o utvrđenim klasterima obolelih, odnosno broju odeljenja i grupa koji su prešli na drugi i/ili treći model nastave zbog obolevanja učenika, saopštava Tim za škole.

Prema podacima iz nadzora, preuzetim iz elektronskog sistema “Servis javnog zdravlja”, koje je Ministarstvu prosvete dostavio Institut za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” od 1. novembra do 7. novembra broj obolele dece školskog uzrasta od šest do 18 godina je bio 1.667 (0.22 odsto).

U osnovnim i srednjim školama na teritoriji Republike Srbije, ukupno je 45 (0,12 odsto) odeljenja (16 i manje učenika), koja su zbog najmanje tri slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog na onlajn nastavu u poslednjih 10 kalendarskih dana.

Ukupno je 406 (1,07 odsto) odeljenja (17 i više učenika) koja su zbog najmanje dva slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog na kombinovani model u poslednjih 10 kalendarskih dana.

U četrdeset osam (0,13 odsto) grupa se iz kombinovanog modela nastave prešlo na onlajn (pojava tri slučaja infekcije učenika) u poslednjih 10 kalendarskih dana.

KOMENTARIŠI