Koncern “Kalašnjikov” je na izložbi “Armija 2017” u Podmoskovlju prvi put u Rusiji predstavio elektromagnetno oružje protiv bespilotnih letelica. Već je počelo testiranje probnih primeraka u jedinicama Rosgvardije (Nacionalne garde RF).

 – To je radiomagnetni “top” koji blokira kanale za upravljanje i prenos podataka dronova koji se u svetu najčešće koriste. Na njega je montiran čitav niz umetnih elektromagnetnih i infracrvenih blokova koji blokiraju kanale GSM, GPS, Glonas, Galileo (poslednja tri naziva su različiti sistemi satelitske navigacije – prim. red “Ruska reč”) i dr. – rekao je za “Rusku reč” Nikita Hamitov, rukovodilac Odeljenja za specijalne projekte “Zala Aero Group” – kompanije koja je konstruisala novo oružje, a pripada koncernu “Kalašnjikov”.

Po njegovim rečima, u zavisnosti od konkretnog cilja i zadatka, za nekoliko sekundi se može zameniti “punjenje”, kao što se menja magacin na automatu.

Na taj način se štedi baterija, mada ona i bez štednje može da obezbedi 4 časa “neprekidne paljbe”. Kada se baterija istroši, top se može za 4 časa napuniti preko obične utičnice od 220 volti, a može se ubaciti dodatni akumulator (u poseban ulaz) i nastaviti sa borbom.

Dronovi različito reaguju na paljbu, u zavisnosti od modela. Oni imaju dva principa na kojima im radi veza u slučaju gubitka kontakta sa operaterom – jedni se vraćaju na startnu poziciju, a drugi automatski sleću tamo gde se u tom trenutku nađu.

– U poslednjem slučaju kopter nestaje sa neprijateljskih monitora. Faktički se može reći da imamo novu igračku – dodao je Hamitov.

Top za borbu protiv terorista

– Ovaj uređaj može da blokira bespilotne letelice ali i eksplozivne naprave koje se aktiviraju na daljinu telefonskim pozivom ili slanjem sms poruke. Ovaj top blokira sve signale spolja i daje deminerima dovoljno vremena da stignu na lice mesta i u potpunosti otklone opasnost – rekao je Hamitov.

REX-1 može naneti i određenu štetu, u zavisnosti od uslova u kojima se vode borbena dejstva. On blokira sve signale Wi-Fi, 3G, LTE na kilometar udaljenosti od elektromagnetnog zraka koji ljudsko oko ne može da vidi.

Prema tome, ako skidate film na laptop ili “noutbuk” blizu mesta gde su teroristi postavili bombu – žalimo slučaj, moraćete da sačekate.

Prvo civilno elektromagnetno oružje

Po Hamitovljevim rečima, varijanta ovog topa može biti napravljena i za civilno tržište, ali bez pojedinih blokova. Na primer, civilna varijanta neće imati uređaj za blokiranje GPS signala.

Cena oružja će biti određena naknadno, kada Rosgvardija odredi količinu koju je spremna da otkupi.

– S obzirom na tržište, naš sistem u civilnoj varijanti može se prodavati otprilike za 5.000 dolara – rekao je Hamitov.

KOMENTARIŠI