SSP Požarevac: Nastavljeno raskopavanje grada i seča stabala

SSP Požarevac: Nastavljeno raskopavanje grada i seča stabala

Foto: Urban City // B.P.

Nastavlja se višemesečna praksa raskopavanja gradskih ulica u Požarevcu, bez ikakvih oznaka i obaveštenja o izvođaču radova, razlozima i rokovima, navodi se u saopštenju SSP-a Požarevac koje u nastavku prenosimo u celosti.

Pored toga što građani nemaju normalan prilaz do svojih domova ili poslovnog prostora, što mesecima lome točkove automobila, što se raskopane ulice ne vraćaju u prvobitno stanje, prethodnih dana smo svedoci brojnih posečenih stabala i tendencioznog narušavanja postojećeg zelenog prostora u samom centru grada i šire, dodaje se.

Ovakvom politikom lokalnog režima koja bez ikakvog plana seče drveće i uništava i to malo kiseonika koji nam je više nego potreban zbog već zagađenog vazduha koji udišemo, jasno nam je da je ekologija na poslednjem mestu u portfoliju očigledno nekompetentnih i nestručnih kadrova SNS-a, stoji u saopštenju.

-Zbog toga bi gradonačelnik Saša Pavlović mogao konačno da se izjasni da li postoji bilo kakav plan za uređenje zelenih površina i koliko je planirano izdvajanje iz budžeta kako bi se ovi devastirani prostori uredili i gradske ulice dobile novo zelenilo.

Postoji bojazan da će u najskorije vreme biti posečeno svo drveće u gradu bez ikakvog plana gde god SNS raskopava ulice i da će ono što je decenijama negovano potpuno da nestane, a čime će se trajno promeniti i onako narušeni izgled grada. Ko je posvađao SNS i drveće i zbog čega toliko mrze i seku svako na koje naiđu je pitanje na koje za sada nemamo odgovor, pošto pretpostavljamo da će se gradonačelnik kao i do sada braniti ćutanjem.

Podsećamo, da GrO SSP Požarevac u svom Planu za Požarevac u oblasti ekologije predviđa ozelenjavanje velikih i različitih delova grada. U vezi s tim, uvođenje standardizovanih normi za merenje štetnih materija je takođe jedno od strateških pristupa ovom problemu. „Pluća“ našeg grada su predviđena Planom za ekologiju kroz stvaranje „Zelenih fabrika kiseonika“, Ekoloških parkova i Parkova za kućne ljubimce koji će dobiti sve uslove za nesmetan boravak sa ciljem da i takvi prostori budu zelene oaze namenjene svima. Podsećamo građane da se u našem Planu za grad Požarevac nalaze i rešenja za sva važna pitanja koja se odnose na zagađenje vode, vazduha i zemlje, jer ni na jednom polju za proteklih devet godina nemamo čak ni započeto rešavanje ovih gorućih problema, a njihovo odlaganje je direktna opasnost po zdravlje svih nas, zaključuje se u saopštenju ove stranke.

KOMENTARIŠI